Wednesday, January 24, 2024

Elamiskõlblikkusest talvises Eestis

Kamina peegeldus aknal talvise õunapuuaia taustal

Just enne tagasilendu rääkisime sõbraga Eesti talvest kui äkki hakkasin näppudel ja varvastel kokku lugema mitu aastat möödunud sellest ajast kui viimati Eestis talvel olin. Puudu jäi, ... pea kaks komplekti kulunuks, viimati sai talve Eestimaal kogetud 1988, ehk siis 35 aasta eest. Nii sotsiaal kui massimeedias ei lõpe talveperioodil kurtmine kui hirmus on Eestis talvel elada: külm, pime, vihmane, porine, pilves, ... jne ... Nii pika ajupesu tulemusel jõudsin juba ise ka kahtlema hakata kas Eesti talveperioodil on üldse elamiskõlbulik. Detsembri kahe viimase ja jaanuari kolme esimese nädala põhjal julgen kinnitada, et mulle ilmastikuolud suisa meeldisid. Oli nii vihma kui krõbedat külma ja ohtralt lund.

Jällekord võib kinnitada, et pole mitte sitt ilm vaid oskamatus end ilmale vastavalt riietada. Kehtib sama hästi nii Eestis, Kanadas kui Jaapanis. Kogu selle aja jooksul kandsin enamasti vihmakindlat kuid auru läbilaskvat Goretexist parkat pealiskihina sõltuvalt külmast ühe või kahe fleecega selle all. Jalas tugevast riidest matkapüksid, eriti külmaga pikad termoliibukad nende all. Vaid korra panin selga talvejope ja slalomipüksid kui põhjarannikul matkasime. Enamus ajast liikusin ühistransaga või jala.

Ses suhtes hea, et sain kinnituse oma vahepeal kergelt kõikuma löönud veendumusele penskaripõlve Eestis veetmise asjus. Ausalt öeldes ei kujuta ette paremat kohta, Hawaii oleks ainus mõeldav, seal kõik aastaajad ja klimaatilised tingimused käepärast, paraku pole ei eesti toitusid ega eestlasi. Ainult sügisel pole ma pikalt maarjamaal olnud. Noh, selle aja võib ju ka kusagil mujal veeta. Mis teie arvate, kuidas Eestis on talvel või kus eelistaksite elada kui täitsa vaba valik (tegelt on pealehakkajal inimesel EL kodanikuna vaba valik igal pool maailmas elada).

7 comments:

  1. see meenutab jälle, et kui honorar laekub, peaks kuskilt hankima jalanõud, mis on korraga vee- ja libeduskindlad ja soojad, praeguse ilmaga kuluks hädasti ära, aga olemasolevate kummikutega on libe, niisiis valin hetkel parem oma soojad ja kõige vähem libedad saapad ja käin märgade sokkidega ringi.

    maailmas pidavat olema küll mingid maagilised kummikud, mis haagivad just veega kaetud jääga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sihukestest kummikutest pole kuulnud, ei kujuta ette, et peale jäänaelte miskit aitaks. Endal olid viimasel minutil haaratud $20'sed hiinakad. Pahkluuni kumm, edasi vettpidav nahk, soojad tallad, sisud kergelt äravõetavad nagu slallisaabastel. Joosta ei kannata sellistega kuid lume ja lögaga kulgemiseks olid ideaalsed. Ainus miinus, et jääl libedavõitu.

      Delete
    2. vat ma tahaks just sellist jalanõud, et siinse põhilise talveilmaga saaks käia, kus on jää ja selle peal vesi. Edasijõudnutele kõnniteed, kus see jää on kumer või sõidutee poole kaldu.

      ei pea olema absoluutselt mittelibe tald, kui ainult natukenegi pinna külge kleebiks. See pidev silmadega sõelumine, kus on see teelaiguke, kuhu julgeb peale astuda, ja ega ma ennast seal jäälõksu ei kõnni, väsitab ajud ära (olukorras, kus kõndimine on hädavajalik transport, mitte sport, mille võiks soovi korral ka vahele jätta).

      Delete
  2. Eelistaks elada 70-ndate Jane Birkini planeedil 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jane Fonda Barbarella ütleb mulle midagi aga Birkinit ei tea.

      Delete
  3. Mulle meeldib 4 aastaaega ja Eestis elada, aga reisida tahaks mitu korda rohkem ( kõik A-ga algavad mandrid) november - veebruar ja siis tulla koju tagasi..:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!