Tuesday, January 30, 2024

Kesikute kollaps, oli ka aeg!

Täna pudenes Ratase näol viimane tõsiseltvõetav eestikeelne kaart kesikute pihust. Sisuliselt mõne kuuga on Savisaare partei teinud poliitilise enesetapu. Ukraina sõja algusest saati käärinud sisevastuolud päädisid esimehe vahetusega kui Kõlvart napilt Kiigele, Ratasele ja nende meeskonnale ära tegi. Muidu suht osav poliitik pani aga siin raskelt mööda. Lootus et keskerakonna poolt hääletanud eestlased teda omaks võtavad ei saanudki täituda võttes arvesse suhtumist nii eestikeelsesse haridusse kui Ukraina sõtta. Aga võibolla antigi moskvast käsk muutuda vene parteiks? Kesk jääb pildile Tallinnas, kuid kaob suures osas mujalt Eestist, Ida-Virumaal võib aga putinistide käepikendusena palju jama korraldada.

Tulemuseks on tõeliselt kontinentaalsed muutused Eesti poliitilisel maastikul. Samas olen päris kindel, et riigikogu tasemel midagi pöördelist ei juhtu enne järjekordseid korralisi valimisi 2027 kevadel. Koalitsioonierakondadel oleks ennetähtaegsetest valimistest vaid kaotada kui sotsiaaldemokraadid välja jätta. SD ongi ainus partei, mis võiks teoreetiliselt valitsuse kukutada. Samas pragmaatiliselt tuleks kõne alla vaid juhul kui avaliku arvamuse küsitlused annaks neile üle 20%, parem veel 25% toetust, paraku poleks neil mugavat partnerit. Mis puutub peaministrisse, siis nii palju kui ka Kaja mulle meeldib, on tema aeg ilmselt läbi saamas. Reform ise vahetab mainekahju pärast muretsedes välja. Olen Ratasega ühel nõul, et järgmine peaminister on Michal. Praegu on täiesti ennustamatu, milline seis võib olla 2027 RK valimiste eel.

Samas kohalike valimistega on seis õige põnevaks muutunud. Teised piirkonnad suurt ei tähenda, Tallinn on see meepott, mida kõik tahavad. Kui sotsidel vähegi aru peas peaks nad kohe ükskõik mis hinnaga (ka EKRE koalitsiooniga) kesikud välja puksima, andmata neile aega end koguda. Tallinnas laguneb kogu senine kesikute korruptsioonil ja ringkäendusel põhinev toiduahel, mis oli samas ka suureks häältemagnetiks erakonnale. Tohutu hulk munitsipaalametnikke ei pruukinud küll meelelaadilt keski toetada kuid seni kuni erakond neile töökoha tagas võis ta ka nende häälele kindel olla.

Suures plaanis arvan, et pildile jääb neli suurt: Reform, Isamaa, EKRE ja Sotsid, kõigi nende reitingud kõiguvad enamasti 15-25% vahepeal, kes mitmes sõltub hetkeolukorrast. Venelaste häältega kindlal viiendal kohal vahel harva eelmise nelja kõige viletsamaga neljanda pärast konkureerides Kesk, kes maksimaalselt 15%'ni võiks küündida. Eesti 200 kaob pildilt, parim mis saaks teha, liituda sotsidega neile jõudu juurde andes. Parempoolsed vaevalt valimiskünnist ületavad, potensiaalselt nende vaateid toetavad valijad annavad pigem hääle Isamaale või EKRE'le. Rohelised pole kunagi Eestis tegijad olnud ja jäävad ka edaspidi varju.

Mis arvate:

Kas koalitsioon püsib järgmiste korraliste valimisteni?

Kas kesikute Tallinna linnavõim kukub enne KOV valimisi?

Ennustusvõistlus: milline on põhierakondade populaarsuse järjekord (toetusprotsent) 2024 lõpus? 2027 RK valimistel?

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!