Monday, January 1, 2024

Aasta kokkuvõte

Aastat 2023 jääb kahjuks varjutama isa äsjane lahkumine, samas tuleb paratamatusega leppida, ja endale teadvustada, et alternatiiv voodihaigena edasi vegeteerida oleks nii isale kui lähedastele palju rohkem kannatusi valmistanud. Meie siiajääjad peame edasi elama mälestades isa sellisena nagu ta esimesed 90 aastat oli. Vähestele antud nii pikka ja tegusat elu! Mu arust peaks iga nauditavas seisus elatud aastat peale kuuekümnendat sünnipäeva vaatama kui lisaboonust looduselt.

Aasta sai ära saadetud vaikselt kaasa sugulaste seltsis, ega polnudki tuju suurejooneliselt pidutseda. Pidulauda tellitud Eestis valmistatud sushi viis keele alla, sellist rikkalikku sushi maitse-elamust pole kusagil mujal saanud. Traditsioone austavad inimesed ehk mainiksid, et see pole "päris" sushi aga minu jaoks meeldivus tähtsaim. Külaliste kaasatoodud isetehtud rosolje samuti maru hea. Ilutulestik käis Tallinnas vahelduva eduga juba 30'dast kuid päris hoo sai sisse tund enne kella kukkumist kui idanaabri pealinnas aasta vahetus. Ei teagi kas kohalikud venelased näitasid oma meelsust või lihtsalt moskva aeg südamelähedasem.

Eelmisele aastale on kõige lihtsam tagasi vaadata fotoalbumile pilku peale visates. Muljetavaldavaimad sündmused rasvases kirjas, keskeltläbi üks kuus.

Jaanuar: Talvised jalutused koertega pargis ja metsas. Karates Jaapani uusaasta vastuvõtt. Suusatamas.

Veebruar: Suusatamine ja jalutused "jääskulptuuridega" ehitud järve ääres.

Märts: Suusatamine, suusatamine, suusatamine, ...

Aprill: Aiatööd ja esimene kuumalaine.

Mai: Loodus õitseb. Seinal ronimas. Victoria Day ilutulestik. COD Gaming turniir.

Juuni: Sissesõidu tee asfalteerimine. Lendan Eestisse. Jaanipäev. Paadiretk Soome.

Juuli: Laulupidu, kaasaga Tallinnat taasavastamas. Kalju lava kontserdid. Matkad looduses. Suguvõsa kokkutulek. Lõuna-Eestis ja Lätis. Malevakokkutulek. Rullnokad Helsinkis. Isa Benitasse.

August: Tagasi Torontosse. Kasside järelvaataja amet. Ronimas. Kotkajärve metsaülikool

September: Toronto Air show. Süstaga Ontario järvel. French River süstamatk koeraga.

Oktoober: Kodu, aed, sügisvärvid, Halloween.

November: Karate turniir. Lehesadu. Kuuba

Detsember: Kuuba. Sõit Eestisse. Isa lahkumine.

Jooksuaasta kujunes ootamatult edukaks: 

1. Kilometraazh oli aastal 2023 rekordiline, 1401.81km, 1400 täis saamiseks lippasin veel kolmekümnendal detsembril hirmsa sula ja lögaga 3 kilti.

Viie aastaga olen jooksnud keskmiselt üle 100 km kuus, kõik kokku 6333.23km. Sel aastal iga kuu üle saja välja arvatud detsember kui Kuuba reis ja Eesti sõit pausile sundisid.

2. Keskmine tempo 4:42 min/km seni parim, 2022 oli 4:48 min/km ja sekundiga tegin 2021 aasta tempole 4:43 min/km ära.

3. Jooksmas käisin jälle 202 korda nagu eelmine aasta aga keskmine distants natuke pikem - 6.94km. 2021 jooksin 228 korda, 2020 234 ja 2019 255 korda. Distantsid enamasti 7K, sekka mõned lühemad. Iga kuu õnnestus 10K joosta, lisaks poolmaraton. 1083727 jooksusammuga kulutatud 72180 kcal, millegi pärast vähem kui eelmisel aastal (75990kcal) ehkki distants pikem ja keskmine kiirus parem.

4. Parim keskmine kiirus 5K+ distantsil 4:20 min/km (2021 4:22 min/km), parim kilomeeter 5K distantsil mitu korda 3:58 (2023 rekord 3:56) ja parim 5K aeg (teine üle aegade) 22:10 28 augustil (2021 rekord 21:55). Kui aega mõõta 3-7 km siis 5K läbisin 21:20'ga. 10K rekordit parandasin kaks korda: 24 aprillil 45:52 ja 11 detsembril 45:45 (senine rekord 2021 46:19). Poolmaraton 30 mail 1:58:44, hulka viletsam varasematest kuna tegu oli untsu läinud maratoni katsega.

Positiivse külje pealt kukkus neli senist rekordit, negatiivseks maratoni mitte õnnestumine. Maratoni ikka ei jooksnud, eks üritab jägmine aasta.

Süda paistab igati heas seisus olema, pulsisageduse miinimumi ja maksimumi vahe viiekordne, rahuoleku pulss 57. VO2 veidi madalam kui eelmine aasta, samas jooksutulemused pigem paremad. Registreeritud sammusid viis ja veerand miljonit, keskmiselt 14364 päevas. 5388 kilti see aasta läbitud joostes, käies, rattaga, suuskadel ja süstaga.

Keskmine kaal püsinud õige stabiilselt 78 kilo vahetus läheduses ilma igasuguse toitumise jälgimiseta. Kui oled füüsiliselt aktiivne võid rahumeeli pugida seda ja nii palju kui isu on ilma, et kaalus märgata oleks. Muidugimõista ei tähenda see teleka ees istudes pidevat kartulikrõpsude ja Coca-Cola dieedil olemist, samas nädal kõik hinnas hotellis pugimist avaldus vaid kiloses kaalutõusus. Kaloreid olevat kulunud veerand miljonit sporditegemise peale.

2 comments:

  1. Aukartust äratavad arvud!
    Edu uute rekordite poole pürgimisel, ja muidu ka, head uut aastat!
    Ja ikka, pildid on olulised ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äitähh!!! Pildid ja eriti videod on tõesti olulised. Ma hakkasin kaaluma slaidiseeria postitamise võimalust, et rohkem pilte ühte raami mahutada.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!