Sunday, October 3, 2021

Nimevahetusest

Nimevahetamise ja poliitilise korrektsuse hüsteeria on mind iga kord turri ajanud. Nüüd siis jõudsid kosmoseagentuuri kallale. Õnneks NASA'l jätkus piisavalt selgroogu, et James Webb'i kosmoseteleskoobi ümbernimetamise soovi mitte rahuldada. Tekkib küsimus, miks küll ometigi tahaks keegi teleskoobi nime muuta rohkem kui kümme aastat hiljem. Põhjenduse toon siin välja sõna sõnalt:

"Before becoming NASA chief, "Webb served as the Undersecretary of State during the purge of queer people from government service known as the 'Lavender Scare.' Archival evidence clearly indicates that Webb was in high-level conversations regarding the creation of this policy and resulting actions," the petition states. "As we have noted previously, Webb's legacy of leadership is complicated at best, and at worst, complicit with persecution."

Lühidalt siis süüdistatakse USA kuulennu programmi aegset endist NASA bossi varasemates pattudes, mis seisnes riigiametis töötavate seksuaalvähemuste tagakiusamises. Mingeid konkreetseid fakte välja ei toodud, kuid väidetavalt olevat ta riigisekretäri abi rollis väljendanud oma suhtumist kõrgetasemelistes vestlustes. No ja mis siis, hilisema kosmoseprogrammiga pole see kuidagi seotud. Kõigil inimestel on elus tehtud samme, mis omal ajal vastasid igati käitumisnormidele ja seadustele kuid mis aastakümneid hiljem teise nurga alt ja teises olukorras vaadates ei pruugi nii korrektsed paista.

Minu arusaamise järgi on ümbernimetamine või kujude ja autahvlite eemaldamine õigustatud vaid äärmistel juhtudel. Näiteks saan aru, et vabanenud riigid soovivad okupatsioonivõimu esindajate nimed tänavapildist kustutada. Eestis pole enam ei Adolf Hitler Strassesid ega Lenini tänavaid, mis igati tervitatav. Poliitilise maiguga nimetusi ma üldiselt ei poolda sõltumata parteidest, ainsa erandi teeks inimestele, kes riigi loomise või taastamise juures tähtsal kohal. Kultuuritegelased, sportlased ja teadlased täiesti teine asi, nende nimede vastu pole midagi. Samas leian, et kellegi tagakiusamine nende teenetega mitte seotud arvamuse avaldamise eest pole õige.

Viimase aja kujude mahavõtmiste ja ümbernimetamiste kampaaniad arenenud lääneriikides hakkavad juba ka muidu liberaalsete vaadetega inimesi ära tüütama. USA's eemaldatakse järjest konföderatsiooni kindralite mälestusmärke (sealjuures oli väidetavalt USA kodusõda üks ajaloo üksikutest, kus peale vaenutegevuse lõppu kaotajat poolt taga ei kiusatud), kallale on mindud tervele hulgale teistelegi ajaloolistele tegelastele alates Kolumbusest ja lõpetades Washingtoniga (omas orjasid). Olen veendunud, et ükski rohkem kui sada aastat tagasi elanud kuulsusrikas isik ei vasta praegustele moraalinormidele ja samuti veendunud, et saja aasta pärast vaadatakse tagasi tänapäevasele moraalikoodeksile kui barbaarsetele. Inimesi ja nende tegusid hinnates tuleks arvesse võtta ajaloolist tausta, neid ei saa hukka mõista nende kaasaegsete normide või seaduste järgimise eest. Kanadas leiti, et ülikoolile ei sobi enam Ryersoni nimi, sest ta oli seotud omaaegse kooliharidusprogrammiga😏

Tekkinud on poliitiline surve, mis muudab sõnavabaduse mõttetuks. Kes täie mõistuse juures poliitik või ametnik julgeks jätta alla kirjutamata ükskõik millisele ja ükskõik kui äärmuslikule vähemuste nõudmisi toetavale deklaratsioonile sõltumata sellest, mis tema enda vaated on. Praegune suhtumine: kui sa pole meie poolt siis sa oled meie vastu! Münt on pöördunud - tagakiusamise alla satuvad juba need, kes eelistavad pigem vait olla soovimata kummagi poolega liituda. Lääne demokraatlikud vabadused on sattunud löögi alla just nende poolt, kes seda kaitset kõige rohkem vajaksid. Nad mängivad relvad kätte vastastele juhuks kui vaated muutuvad või võim vahetub. Ei maksa unustada, et need kaks pole kunagi kuigi pikalt staatilistena püsinud. Mõni ime, et nii vasak kui paremäärmuslased järjest populaarsust võidavad. Kas aktivistid ise ei saa aru, et vinti üle keerates teevad nad kokkuvõttes oma kogukonnale rohkem kahju kui kasu. Kindlasti on ka Eestis see üheks rahvuskonservatiivide tõusu põhjuseks, lisaks muidugi valitseva koalitsiooni saamatus kriisiga tegelemisel ja propaganda ebaefektiivsus.

Aga mis teie arvate: kas ja millal on ümbernimetamised või kujude eemaldamised õigustatud, kui jah siis kuidas ja milline institutsioon peaks seda tegema.

3 comments:

  1. Ümbernimetamine ja standardiseerimine on lõputu protsess. Rahaga saab inimest kõike tegema panna. Kõik kujukesed ja ikoonid ja suuremad maamärgid tuleb ära koristada isegi kirikud muidu pole see globaliseerummis usk teostatv.
    Meil siin euroliidus käib Euroraharohepööre, metsad köetakse ära kuna väga soodne on, fossiilsele kütusele ja elektrile keeratakse maksud otsa, et nende eest tuulikuid ehitada. Majanduskasv on mega ja inflatsioon tuleb nagu Aafrikas. Inimesed rõõmustavad :) Ime siis, et EKRE nii popp on.
    Me ei kujutagi ette, et see nime vahetamine võib olla nagu terve hamba välja tõmbamine toore jõuga, mõne inimese peasees.
    Pronkskuju teisaldamse pärast peksti südalinn segi.

    ReplyDelete
  2. Enam ei ajagi eriti närvi sellised lammutamised ja ajaloo hävitamise katsed. Tean, et meie põlvkonna aeg on möödas ja taoline turvaline rikka lääne
    maailma elu ei saa kesta pikalt, sest aastakümneid on lääne ühiskonnad vasakule kiiva kiskunud.
    Nüüd on lahtised kaardid laual, enam ei varjata tegelikke eesmärke ja kultuurisõda on täiel tuuril. Noored vist ei tea, et lõhkuda-lammutada on lihtne, aga püüa midagi kestvat üles ehitada! Konservatismi isa E.Burke järgi on elujõuline ühiskond leping elavate, surnute ja nende vahel, kes veel tulemas. Aegajalt see "progressiivsetel" ununeb ja tehakse revolutsiooni. Saab siis näha, mis seekord tuleb.

    ReplyDelete
  3. Siin on intervjuu aastast 1984, milles Kanadasse ärakaranud KGB agent ennustab USA ja läänemaailma tulevikku ja millegagi puusse ei pane, hämmastav tegelikult.
    https://www.youtube.com/watch?v=XEijIFlob6c

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!