Thursday, October 7, 2021

Valikutest

To get a shot or not, that is the question

Lugesin täna Epu postitust vaktsineerimise asjus ja tunnistan, et tema olukorras pole lihtne. Kenasti loogiliselt põhjendas ära millise otsuse tegi ja miks. Õnneks on igaühel õigus ise otsustada ja ka vastutus võtta tehtud otsuse eest. Enne kui avaldan arvamust mis mina teeksin sarnases olukorras jutustan ühe otseallikast kuuldud loo.

Saime pooleteise nädala eest kokku sugulastega. Meist veidi vanem abielupaar, mees just varajasele pensionile läinud elu nautima.

Eelmisel talvel oli ta aias õiendanud kui äkki ühes silmas läks pilt väga eredaks, siis vikerkaarevärviliseks ja lõpuks kadus hoopis. Muidugi ehmatas, läks tuppa ja kaasa viis autoga EMO'sse. Juba tee peal hakkas nägemine tasapisi taastuma. Ülevaatusel ei osanud arst mingit põhjust leida aga otsustas igaks juhuks saata ajutomograafiasse.

Kui pildid ja uuringud tehtud kutsuti uuesti doktori juurde. Klassikaline: "Mul on teile häid ja halbu uudiseid, alustame headest: Ei kasvajat ega silmanärvi kahjustust ei leitud, kõige tõenäolisem pisikese veresoone lõhkemine silmapõhjal, mis üldiselt mingeid tüsistusi ei tekita". Aga nüüd halb uudis: "Silma taga asuval suurel veresoonel on märkimisväärne laiend. Rebenemise korral võivad tagajärjed olla väga tõsised viies halvatuse või surmani".

Lahendusi on kaks: "operatsioon või jätta nii nagu on". 

Sugulane (reaalharidusega) küsis, millised on eeldatavad tõenäosused ja tagajärjed.

Arst: "Me ei tea kas veresoone laiend on olnud teil sündimisest saati või tekkinud eelmisel kuul. Isegi kui teaksime ei annaks see kindlust, et midagi ei juhtu. Nagu juba mainisin on sellise laiendi lõhkemise tagajärjed väga tõsised, eriti asukohta arvesse võttes. Võib juhtuda nädala pärast või võite sellega 100 aastaseks elada. Protsenti ei oska pakkuda aga üldiselt insuldi tõenäosus suureneb järsult vanusega".

"Operatsioon on laiendi asukohta arvesse võttes keeruline. Pea poolt pole võimalik, peame viima veresoont toetava võrgu sisse reieveenist läbi südame ajusse silma taha. Õnnestumise tõenäosus on üldiselt üle 90%, meie haiglas pigem 98%."

Sugulane uuris mida täpselt tähendab õnnestumine. Õnnestumine tähendab, et paigaldame võrgu, mis oluliselt vähendab survet veresoone seintele, ilma surveta peaks laiend tasapisi ise taanduma. Ebaõnnestumine tähendab operatsioonist tulenevaid komplikatsioone. Sugulase pinnimise peale oli vastuseks, et südame ja ajuga seotud operatsioonide puhul pole surm välistatud. Ehk siis läbi lillede, 2% lõppeb surmaga.

Arst pakkus mõtlemisaega, kohe ei pea otsustama. Surusid kätt ja lahkusid, kuid sugulane jõudis väga kiirelt otsusele. Pöördus haigla välisukselt tagasi, läks arsti kabinetti ja ütles: "Pange operatsiooni aeg kinni". Kuuldes tema otsust kinnitasin, et oleksin tema situatsioonis samamoodi käitunud. Mul oleks väga raske elada teadmisega, et ajus tiksub pomm, mis ei pruugi aga võib iga moment plahvatada. Parem kiire ja väikese riskiga lahendus kui eluaegne teadmatus. Kui tõmbangi lühikese tiku on lõpp kiire (ise ilmselt ei tajugi), insuldi korral võin aastakümneteks voodisse jääda.

Epu olukorras mina teeks vaktsiini süsti ainuüksi tõenäosuste ja nendega seotud tagajärgede pärast. USA's sureb koroonasse nakatumise korral 1.6% inimestest, üle 50'ste puhul oluliselt rohkem, läbipõdenutest saab suur hulk pikaajalised tüsistused. Pikas perspektiivis pole realistlik nakatumisest hoiduda, nagu gripistki, me kõik saame ükskord selle niikuinii. Vaktsineerimine vähendab nakatumisel haiglasse sattumise tõenäosust umbes 20 korda, surma tõenäosust 30 korda. Vaktsineerimisel võimalikust allergilisest reaktsioonist tingitud ataki või surma tõenäosust ei tea kuid vaevalt on see võrreldav risk.

Laiale ringile küsimus mitte koroona vaid minu sugulase valiku kohta:

1. Kas teeksite operatsiooni või jääks lootma et midagi ei juhtu. 

2. Kes valiks operatsiooni, milline peaks olema operatsiooni ebaõnnestumise protsent et loobuksite.


15 comments:

  1. Mina valiks antud olukorras samuti operatsiooni, peamiselt seetõttu, et see oleks minu kontrolli all olev otsus. Kui läheb kehvasti, tough luck, ise valisin. Elada selle tiksuva pommiga peas on olukord, mis pole kuidagimoodi minu kontrolli all ja millele ma ei saa rakendada ainsatki valikut ega otsust.

    Ehk siis siin on määrav moment, kas ja mida ma kontrollida ja otsustada saan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, see ise mõjutamise ja otsustamise faktor on ka mulle oluline, nii tähtsat asja ei taha jätta kellegi teise nagu juhuse või "universumi" hooleks.

      Delete
  2. Ma esialgu mõtlesin, et üldse ei kommenteeri, sest miks peaks minu isiklikke terviseteemasid siin sinu blogis käsitlema, eks. Aga siis otsustasin, et ütlen ikkagi sõna sekka – mitte sinu seisukoha kallutamiseks, vaid selleks, et sina ja lugejad allergikute valikutest paremini aru saaksid.

    Vaata, mu meelest pole õige, et sa kasutad väljendit “mida mina Epu olukorras teeksin”. Sest sul pole aimugi, milline see “olukord” on, kuna sa pole sarnase kaliibriga allergia-atakke kogenud. Minu puhul ei ole tegemist statistikal (mis cov19 puhul on suht küsitava väärtusega nagunii) põhineva otsusega, vaid valikuga kahe halva vahel, ja kuna ma ühte halba olen korduvalt kogenud ning tean, KUI jube see on, siis teen otsuse puhtalt emotsiooni pealt ning lootuses, et teine halb (cov19, juhuks kui peaks külge hakkama, ptüi-ptüi-ptüi) ehk ei ole NII jube.

    Niisiis veelkord – olemata läbi elanud seda, mida mina, ei ole sul mu meelest põhjust öelda “mina tema asemel…”. Jaa, sa võid öelda, et kui SINUL oleks paduallergia, siis SINA teeksid nii või naa, aga ära teoretiseeri, üritades ennast minu (ja teiste minusarnaste allergikute) kingadesse panna, olgu või tegemist kõige headsoovivamate kavatsustega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Epp, täiega aksepteerin sinu otsust. Paraku jäi sul üks pisiasi märkamata😉 Ma kirjutasin mitte samas (sest ma tõepoolest ei tea) vaid SARNASES olukorras.

      Postituse mõte oli rõhutada erinevaid olukordi, seda kuidas erinevad inimesed otsusele jõuavad ja mille alusel mina otsustan eluliselt tähtsate küsimuste korral.

      Delete
    2. Oops, märkasin, et ehkki postituse alguses rõhutasin "sarnane" siis lõpulõigus oli see välja jäänud - my bad😳

      Delete
    3. Jah, “Epu olukorras mina teeks” ja “Epuga sarnases olukorras mina teeks” annavad edasi kahte erinevat mõtet. Esimene on minu valiku arvustamine, teine osutab, milline oleks sinu valik. Üksainus väike sõna, aga muudab lause mõtet :)

      Delete
    4. Just täpselt, mul tõesti polnud mõtteski sinu valikut arvustada, sa ju selgitasid oma postituses põhjused kenasti ära nagu mainisin. Aga tegelt leidsin ülalpool veel ühe apsaka oma kommis: mõtlesin "respekteerin" aga kasutasin "aksepteerin" mis jällegi vaatamata sarnasele kõlale vägagi erineva mõttega.

      Delete
  3. Tule taevas appi, Tom! Vaxineerimine on sul mingi kinnisidee, et kõik peavad tingimata süsti saama. Õnneks on see vabatahtlik sunniviisiline. Vangi veel ei panda, kui pookimata oled. Epp ei peaks selgitama/õigustama/vabandama, igaühe isiklik asi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, täiesti nõus, ei peagi selgitama. Minagi poleks kommenteerinud (loe: trolli toitnud), kui postituse viimases lõigus poleks mind veelkord nimepidi ära toodud (postituse alguses blogile viitamine on loomulikult OK, selle vastu pole mul midagi).

      Jah, inimesed on ikka nii erinevad, eks. Ma näiteks ei tuleks selle pealegi, et teha, ütleme, hambaimplandi postitus ja kirjutada, et mina Tomi asemel küll poleks implante pannud, palju odavam ja jätkusuutlikum on lasta kõik hambad välja tõmmata ja proteesid osta, ja oleksin mingi hirmutava implandi-statistika veel sinna otsa virutanud. Mingi… ma ei tea… pidur võiks inimesel ikkagi olla, iseäranis teisi puudutavates terviseküsimustes. Ahjaa, ja see ka veel: “Vaktsineerimisel võimalikust allergilisest reaktsioonist tingitud ataki või surma tõenäosust ei tea.” No kui sa ei tea, mis sa siis üldse räägid?

      Ei no ausalt, Tom, ma oleksin pidanud peale su matkapostituste lugemist su blogist väikese puhkuse võtma, need matkajutud olid nii toredad :)

      Delete
    2. Anonüümik, sa ilmselt loed ülerea, ma tsiteerin oma postitust: "Õnneks on igaühel õigus ise otsustada ja ka vastutus võtta tehtud otsuse eest".
      Selles postituses pole kusagil kedagi üles kutsunud vaktsineerima, mõte oli valiku protsessi analüüsida.

      Delete
    3. Epp, ega ma küsinudki selgitust sinu otsuse kohta, ma selgitasin kuidas oleksin mina käitunud, muud miskit.

      Võimalik, et suht terve inimesena, ei taju teiste tundlikkust tervise teemal. Mis puutub implaantidesse, siis igasugune (nii positiivne kui negatiivne) info on teretulnud kui põhineb autoriteetsetel allikatel.

      Reisupostitusi tuleb veel, üks juba draftis.

      P.S. Mitte et ma klikkisid taga ajaks aga reisupostitused tunduvad kõige ebapopulaarsemad olevat🤔

      Delete
    4. Noh, mina olen kah suures plaanis terve inimene (allergia muide pole haigus, vaid organismi talumatus ühe või teise aine suhtes), aga see, et inimesed on terviseteemal tundlikud, see on üldteada tõde mu meelest, sellest arusaamiseks ei pea endal mingit tõbe küljes olema :)

      Misasja, inimesed ei hinda su reisipostitusi? Olen üllatunud. Või noh, kui ma oma statistikat vaatan, siis mul enam-vähem sama lugu tegelikult. Aga või ma sellest hoolin. Enda jaoks on oluline jäädvustada, tühja sellest, et matkapostid lugejaid rehaga kokku ei roobitse.

      Delete
  4. Mina valiksin ka operatsiooni. Protsente ei oska öelda, seevajab rohkem kaalumist. 😊
    Aga koroona kohapealt. Mul vanemad mõlemad hetkel koroonas ja ma olen väga tänulik, et nad ikka vaktsineeritud on. Ehk siis olles mõlemad mitte lihtsalt riskigrupis vaid riskigrupis (vanus) riskigrupis (tervislik seisund) ja veelkord riskigrupis oma haiguste tõttu. Aga õnneks põevad kergelt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ise ka operatsiooni protsenti ei osanud pakkuda. 50%'ga ei teeks 2%'ga teeks aga kus piir jookseb saaks ilmselt alles siis teada kui tegelik olukord tekiks.

      Koroona koha pealt on asjad teil seal nadivõitu. Pole ka imestada kui napilt üle poole elanikkonnast vaktsineeritud aga delta variant rohkem kui poole nakkavam ja ohtlikum. Vihjab võimalusele, et nakatumiste poolest ületatakse eelmine laine. Hea seegi, et suur osa haavatavast elanikkonna kihist vaktsineeritud. Kiiret tervenemist vanematele!

      Delete
  5. Opp kindlasti, mul lähedasel sarnane sifoon võttis elu!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!