Saturday, December 31, 2022

2022 - tagasivaade, maailm

HIMARS

SÕDA, kahtlemata kõige märkimisväärsem sündmus aastal 2022. Kõik muu kahvatub selle tsivilisatsiooni arengusuunda määrava demokraatia ja autoritaarsuse vahelise konflikti taustal. Kui venet suudetakse ohjata saab lääne liberaalne demokraatia paarkümmend aastat hingamisaega. Kui mitte võib olla õigus neil, kes võrdlevad praegust olukorda Rooma Impeeriumi lagunemisega. Roomaks lääneriigid ja barbarite jõugud vene, muslimi fundamentalistid ning hiina kommunistid.

Loodetavasti ei hakka tuleviku ajaloolased nägema 24 veebruari 2022 kui kolmanda maailmasõja algust. Ajalugu ei kordu täpselt, kuid korduvad teatavad lõigud ja sarnased sündmused. Vene rünnak Ukrainale kujunes paroodiliseks segapdruks Saksamaa kallaletungist NL'le, Talvesõjast ja Lahesõjast, kohati võib märgata isegi I maailmasõja elemente. Relvad on uued ja võimsamad, tehnoloogia uhkem aga momendil jääb mulje, et lõpptulemuse määrab siiski jalaväelaste võitlustahe ja moraal. Positiivseks märgiks rahvuste ülese ideoloogia puudumine, erinevalt NL'st. Nii nagu Saksa läks puhtalt vallutussõtta "Drang nacht osten" tegi seda nüüd venemaa "russkii mir" näol.

Teadusuudistest miskit erilist nagu meelde ei tulegi. Äri ja majandus: Musk ostis lõpuks Twitteri ära, kuid paljude märkide järgi on tüüp ise kummaliselt käituma hakanud. Tahtsin näitlikustamiseks paari tema twitteri säutsu siia kopeerida kuid mitmed koloriitsemad (nagu vene peaministri ennustuste takkakiitmine) on kustutatud. Tüüp võiks jääda oma liistude juurde: kosmos ja tehnoloogia, mitte toppida nina teemadesse millest suurt aimu pole nagu poliitika ja sotsiaalmeedia. Andku endale aru, et keskmise inimese IQ tema omast hulka madalam, mistõttu mõttetu üritada rahvamasse argumentidega veenda.

Energiahinnad läksid mõneks ajaks lakke, kuid kukkusid siis tagasi ehkki muidugi mitte sellele tasemele mis enne. Inflatsiooni kiirenemine oli möödapääsmatu nagu juba paar aastat tagasi hoiatasin - katteta raha trükkimise tagajärg.

Spordiuudistest Kelly olümpiapronks ja Tänaku teine koht ralli MM'l. Mõlemad alla loodetud tulemuse, esimesel oli võimeid kõrgemaks kohaks kuid õnne polnud, teisel jällegi vale masin istumise all (oma valik, pole kedagi teist süüdistada). Vuti MM finaal selle aasta eredaimaks spordisündmuseks.

Koroona tasapisi taandumas tavapäraseks nakkushaiguseks nagu hooajaline gripp. Natuke vara küll hõisata, sest Hiinas võimalik plahvatuslik levik, mis võib esile tõsta senistele vaktsiinidele mitte alluvaid uusi letaalseid tüvesid. Mingeid räigelt suuri looduskatastroofe ei juhtunud.

Muid põrutavaid maailmasündmusi aastal 2022 nagu ette ei tulegi, oskab keegi midagi välja pakkuda, mis mul märkamata jäi?

Isiklikust plaanist aastakokkuvõtte teen uuel aastal kui kõik sammud ja kilomeetrid viimseni kirjas. Kes teab mida kõike märkimisväärset aasta viimane päev võib tuua😉

5 comments:

  1. „ ... oskab keegi midagi välja pakkuda, mis mul märkamata jäi?”

    Sul võis jääda märkamata, pigem siiski mainimata, et maailmale anti (taas kord) võimalus, šanss teha üldistusi ja järeldusi, abstraheerida inimeseks olemise eksklusiivset rolli.

    Soovin sulle ja su perele head uut aastat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud ja hea uue vastusoovid anonüümikule.

      Delete
  2. Kui ei joo siis karv ka ei läigi või oli see süda

    ReplyDelete
  3. Vana Tallinnat konsumeerisime rummiallide (õigemini vanalinna-rummi-brändi pallide) koosseisus. Muidu ikka lahjem kraam nagu õlts, shampa, vein, ...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!