Sunday, December 4, 2022

Mauna Loa täna ja 3 aasta eest.

               Minu video 4 detsembril 2019 Mauna Loa tipukaldeera põhjast

Täpselt 3 aastat tagasi 4.detsembril 2019 olin ma koos tütrega maailma suurima üle merepinna ulatuva aktiivse vulkaani Mauna Loa tipukaldeeras. Sellest on mul lausa terve pikk postitus kui kedagi huvitab. Tol ajal oli väga rahulik, vaid mitu kilti eemal tuli praost veidi auru. Täna kaldeera põhi suures osas tulikuuma laavaga kaetud ja kirdesuunalisest praost voolab sula kivimassi kilomeetrite pikkuste jõgedena. Kahes kohas on laavavoolud observatooriumi juurde viiva tee, mida pidi meiegi sõitsime, läbi lõiganud. Vedas. et sai ikka omal ajal ära käia, nüüd on garanteeritud, et mõnda aega seal liiga palav ja ohtlik, ligi ei lasta.

                                              Mauna Loa eilse 03 Dec 2022 seisuga                                        USGS live videostream Mauna Loa purskest
Laavavoolude ulatus 2 detsembri seisuga.
Punane laik on kaldeera, sellest ülal observatoorium kuhu auto parkisime. 


3 comments:

  1. Vedas jah sul!
    Kujuta ette, mul ja mu mehel oli õrn plaan peale Kauai missiooni lõppu nädalake Suurel Saarel veeta. Ja Mauna Loa tipus ära käia. Jätsime sedakorda siiski minemata, logistika oleks keeruliseks läinud, koera boardingu pikendamine jne. Oleksime Big Islandil maandunud 23ndal novembril, Mauna Loa hakkas purskama 27ndal, kui ma ei eksi. Nüüd on põnev spekuleerida, kas oleksime jõudnud kaldeeras enne purset ära käia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegelt ilmselt poleks teid lastudki, sest üldiselt annab vulkaan maavärinate ja gaaside eritumise tõusuga enne purset märku. Kõik Hawaii vulkaanid on USGS tähelepaneliku pilgu all. Mauna Loa pursked tavaliselt suht lühiajalised ja rahumeelsed, täiesti võimalik, et järgmine aasta saab ära käia ;)

      Delete
    2. Jah, sul võib täitsa õigus olla, et meid poleks sinna lastudki.
      Nii et lõppkokkuvõttes väga hea, et seekord Big Islandile minemata jätsime. Just, et vaatame, mismoodi järgmistel aastatel olukord on.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!