Friday, August 25, 2023

Intellekt ja Emotsioonid

Päevapilt: Emotsionaalse käitumise tulemus.
Tüüp pani töö juures
parklas gaasi põhja ...
... peale moblaga vaidlust naisega🙄

Selle uurimuse põhjal väidetakse, et intelligentsemad inimesed on üldiselt vähem emotsionaalsed ehk emotsionaalsed on vähem intelligentsed. Kõrgema üldintellektiga kaasneb nii madalam emotsioonide muutumise kiirus kui ka madalam intensiivsus. Kostab päris loogiline, kes käitub kiirelt emotsioonidele toetudes, sellel pole aega situatsiooni külmalt kalkuleerides analüüsida, et paljudest reageerimise võimalustest parim valida.

Ratsionaalsetel kalkuleerijatel on üldiselt eelis ka vägagi emotsionaalsetel võistlusaladel kus lihtne vastast vihastada, tasakaalust välja viia ja siis ise osavalt võimalust kasutada. Tänu emotsionaalselt tasakaalututele ja hetkeemotsiooni mõjul käitujatele on ratsionaalsete kodanike elu palju kergem. Vaadake kasvõi paanikaostlemist, käitumist väärtpaberiturgudel või kinnisvara hindade kõikumist, kasiinost pole mõtet rääkidagi. Las Vegases oli kord Ameerika Füüsika Ühingu teadlaste konverents, mis kujunes üle aegade kõige kahjumlikumaks mängupõrgutele. Mitte seetõttu, et teadlased oleksid ruleti või kaardilaua taga osavamad ... olles tuttavad statistilise matemaatika põhitõdedega nad lihtsalt ei mänginud.

6 comments:

  1. Ma räägin, mehed on väga emotsionaalsed.

    ReplyDelete
  2. ja nagu sealt artiklist välja tuli, on need pikemad emotsionaalsed juhtumed intelligentsele inimesele endale ka probleemiks - nad kalduvad rohkem oma tundeid üle mõtlema. Vahetumate reaktsioonidega satub rohkem jamadesse, aga ise kannatab vähem.

    Ühiskonda vaadates tundub isegi, et need rumalamad, aga vahetumad reaktsioonid on selline high risk, high reward süsteem. Kui paljud geeniused maailma juhtide hulka jõuavad? "stabiilne geenius" ei lähe geeniuste kategooriasse. Eriti poliitikas on vaja meeldida suurtele hulkadele ja mitte liiga keerulist juttu ajada, aga inimesel, kes ei saa aru, millal ta jutt on teiste jaoks liiga keeruline, on sellest raske hoiduda.

    notsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poliitikud on muidugi omaette kategooria, müstika miks intelligentne inimene sinna tikuks, missiooni tunne ehk vabanduseks.

      Delete
    2. häda selles, et suuri, palju inimesi mõjutavaid otsuseid teevad seega ikkagi alati rumalamad inimesed ja targematel tuleb rumalamate seadusi täita.

      Delete
  3. või Kamil Galeevi sõnul

    https://twitter.com/kamilkazani/status/1695427533603221759Obsession about not making a mistake may be the most counterproductive aspect of modern culture:

    Actions -> Mistakes

    The only way to avoid mistakes is to minimise actions and that is exactly what we are doing. Which is a somewhat suboptimal strategy in the Red Queen world"

    "

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!