Friday, August 4, 2023

Õuna-Viinamarjapuu

Päevapilt: Õuna-Viinamarjapuu

Eile läks palavaks aga õhtul liikus külma (jahedama) õhu front peale, mis kutsus esile võimsaid äikesehoogusid. Öösel mõnus +17°C, sai aknad lahti teha. Poole seitsme ajal hommikul viisin koerad jalutama, ikka mõnusalt karge. Polnud plaanis joosta seoses eelmise päeva äpardusega. Kujutage ette: lõigates üle pika aja varbaküüsi kaob nende pakutud kaitse, küünealune nahk õrn. Jooksutossud jätsin Eestisse, panin vanad ja natu kitsad jalga. Peale seitset kilti oli mõlema suure varba otsas kitsuke vill, just seal kus muidu küüs kaitset pakkus.

Paraku oli ilm liiga mõnus, et jooksmata jätta. Varbavilli lahenduseks panin jalga number suuremad tossud, sidusin pealt kõvasti kinni, et varvas ninasse ei ulatuks. Saigi joostud ilma villi rohkem ärritamata.

Pärast tegelesin majataguse terrassi korrastamise ja aiandusega. Longuvajunud vaarikad ja põldmarjad toppisin piirdetraadi taha ning rohisin veidi lillepeenras ja kiwide ümbert. Õunad juba potsatavad maha, mekkisin paari ilusamat ja suuremat. Täitsa head, paraku enamus kipub ussitanud olema. Peab ikka mahlapressi muretsema. Järsku jäid õunte vahel silma tumedate marjade kobarad. Õunapuu alla istutatud viinamari on lõpuks kandma hakanud. Maitsesid täitsa head, ime, et pesukarud pole veel avastanud.

2 comments:

  1. algaja viinapuuaedniku küsimus: mis te talvel viinapuuga teete?

    Mul oli 2 aastat väga pisike viinapuu, st igal aastal kasvatas käputäie lehti ja siis tudus talvel selle lume all, mis ise peale sadas. Aga nüüd kukkus pikkust viskama ja mööda verandat ronima ja kohati verandale sisse ronima nagu mingi trifiid ja nüüd ei teagi kohe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aus vastus, et mitte midagi ja samas on meil talvel külma üle 20 miinuskraadi. Õpetuse kohaselt tuleb viinamarjade uusi kasve kuni 90% ulatuses tagasi lõigata. Meie pole viitsinud teha, eesmärk rohkem roheluse ja varju kui marjade pakkumine. Kui saak oluline siis ürita asjatundjate õpetusi leida. Kindlasti sõltub palju sordist, kui külmakindel ja kuidas hooldada.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!