Sunday, August 27, 2023

Ehmatus

Päevapilt: Oks massina kõhu all turritamas
Sõidan mina kiirteel kodupoole ja kuulen raadio uudiste vahepeal aeg-ajalt mingit imelikku häält. Esialgu arvasin, et mõne kõrvalsõitva masina juurest tuleb. Kui ikka ei tahtnud ära kaduda, ehkki autod naabruses vahetusid, panin terasemalt kuulamiseks raadio kinni. Kokkuvõttes kostis nagu ripneks miskit auto all aeg-ajalt sõidu ajal maanteed puudutades. Esimene mõte muidugi: appi, kas sumba hakkab ära kukkuma. Selleks siiski natuke liiga vaikne, pealegi mootorihääl ise oli endine, ei kostnud nagu Harley motikas. Armatuurlaual kõik osutid ja tuled normaalsed, pidurid töötasid, ju siis pole tegu kriitilise probleemiga. Muigasin omaette: eelmine õhtu sai vaadatud mitu lennuõnnetuse teemalist dokumentaali, piloodid kuulatavad lennukit ja arutlevad sarnaselt isekeskis. Mul autoga ikka hulka rahulikum, kui ütlebki üles lasen hooga maantee äärde mitte ei hakka 10 kildi kõrgusel liueldes kõrgust kaotades purunenud mootoriga sobivat maandumispaika otsima.

Metalne kolin kostis rahumeeli edasi. Paar kilti oli kiirteel minna, kinni ei tahtnud pidada, lootsin: ehk veab välja. Mõtlesin mahapöördel vaadata, aga sealt koju vaid neli kilti - pidas seni kiirteel vastu, peab ka need neli linnatänaval, eks kodus uurin. Sissesõiduteele tagurdada ei julgenud, äkki tagurdades jääb teeääre taha kinni ja murrab miskit ära. Auto alla piiludes ei hakanud keskel ja tagapool, kus sumba asub, miskit silma - kummaline. Ettepoole pilku keerates märkasin esiratta juures ripendavat ora. Ei saa ju ometigi stabilisaatorivarras olla, rattad igatahes kuulasid ilusti rooli. Taskulambiga valgust lastes hingasin kergendatult - peenike puuoks kuidagi auto kõhu all prakku kinni kiilunud. Pisike probleem - sirutasin käe välja ja sikutasin oksa ära. Imelikul kombel polnud alumisel otsal kulumisjälge, ehk värskelt ära murdunud.

Nii lihtsalt siiski lugu ei lõppenud. Hakates hiljem poodi sõitma kostis kohe kolin niipea kui masin liikuma sai. Pidasin kinni ja vaatasin uuesti auto alla, parema esiratta juures miski plekitükk lipendamas. Kuram, ega ometigi üleeile õnnetusekohast mööda sõites seda üles korjanud. Sikutasin veits ja tuligi lahti. Ei teagi millega tegu, esimesel pilgul arvaks, et mingi lõplikult läbiroostetanud ratta või pidurisüsteemi kate. Eks homme uurin lähemalt, praegu võtsin igaks juhuks tütre auto. Selline tehniliselt põnev päev siis.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!