Wednesday, August 16, 2023

Virsikuhooaeg

Päevapilt: Puuviljalett!

Üldiselt meeldivad toidust mulle kõige enam igatsorti puuviljad ja marjad, alates maasikatest ja lõpetades õuntega. Põhjamaa inimesena naudin lõunapoolseid hõrgutisi pigem rohkem, sest lapsepõlves olid haruldus. Võimaluse korral üritan alati hooajal tarbida, teate ju isegi milline maitsevahe puu otsast või alt korjatud õunal võrreldes perfektse välimuse kuid tuima poeõunaga. Teiste viljade korral kehtib täpselt sama reegel, turubanaan, ananass või mango troopikas viivad keele alla! 

Mmmm...mahlane virsik 🍑 
Momendil on Ontarios virsikuhooaeg, nii turul kui poodides virsikute/nektariinide/ploomide korve alused täis. Ei pea ka kahtlema kas on ikka kodumaine toodang. Nii ma siis iga päev toon korvitäie virsikuid või nektariine koju, mille tütrega kahepeale edukalt ära konsumeerime. Üle kahe päeva ei saa lasta seista, kohe lähevad halvaks.

Mis on teie lemmikpuuviljaks, mul endal Mango üle prahi, ainus miinus - veidi tülikas täisküpset mangot süüa, kipud kleepuma hakkama.

12 comments:

  1. Olen maniakaalne isiksus ja mul pole lemmikpuuvilja. KÕIK puuviljad, mis on mahlased, magusad ja kypsed, on maruhead. Sh ploomid, kirsid, mandariinid.

    ReplyDelete
  2. Mida vanemaks ma saan, seda vähem tahan tooreid ja värskeid asju süüa. Seega puu- ja juurvilju ma ei armasta üldse, aga sunnin end neid sööma, sest kasulikud. Aga söön ikkagi väga harva. Banaan on ainuke, mis VEEL vastu ei hakka.

    ReplyDelete
  3. Parim puuvili on see, mis on parasjagu käeulatuses! Aga murelitest ja maasikatest võin ma end haigeks süüa (maasikad ei ole puuviljad tean-tean, aga värske kraam noh).

    ReplyDelete
  4. Mangot söön ainult lõunamaa reisil, kus see tõeliselt küps on. Nektariin maitseb ka hästi, aga talvel oli mu lemmik hurmaa. Aga kui saaksin puuvijaletist ainult ühe toote võtta, oleks see arbuus (kasvab küll maas, aga mõte on sama).

    ReplyDelete
  5. Hooajaline küpse vili on parim. Hetkel arbuus (pole vist puuvili) nt ja kohe tulevad esimesed sügisõunad. Peale kunagist 90ndate Taize laagrit Prantsusmaal on siin müügil olevad virsikud hale vari parema puudumisel. Seal oli just hooaeg, mahlased ja küpsed kohalikud viljad, oeh. Vot selliseid sööks küll!
    Mangot pole vist viljana üldse söönud, ainult purgis püreena. Ploomid maitsevad ka.

    ReplyDelete
  6. Hetkel söön just ploomi postituse lugemise kõrvale. Marjadest-puuviljadest aga lemmikud murelid ja viinamarjad. Hooajaliselt, Euroopa piires transporditud. Oli aegu, kui iga september võitsin paar kilo juurde, viinamarjade söömisest. Nektariin nt maitseb ka väga, aga Eestis head nektariini naljalt ei saa, seega väga tihti ei satu sööma, viimati õnnestus Itaalias saada ülimaitsvaid nektariine. Mango jms veel eksootilisemate viljadega see lugu, et maitsevad aga Eestis ostma ei kipu,

    ReplyDelete
  7. Parem on mitte sugugi puuvilju süüa, sest neis sialduv fruktoos on inimese tervisele kahjulik substants, tekitab ainevahetushäireid ja kroonilisi haigusi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puuvilajdega on nagu kõigi teiste toitudega. Mõnele võibolla tõesti ei sobi, teised jälle ei saa ilma hakkama. Personaalselt kuulun teise gruppi, vaatamata aastakümnete vältel pidevale suuremahulisele kõiksugu puuviljade pugimisele terve kui raudnael ;)

      Delete
  8. Eksootiliste puuviljadega tõepoolest selline lugu, et pika transa tüttu korjatakse toorelt ja ega sihukesel viljal enam õiget maitset pole. Aga mis teha kui isutab, iga kord kohapeale ei jõua sõita ju.

    ReplyDelete
  9. Eestis kasvavatest lemmikuteks kreegid, samas alati ootan pikisilmi esimesi maasikaid. Mustsõstrad marjadest esikohal, pirnid suve lõpus ja asjaküpsenud õunad maru maitsvad.

    ReplyDelete
  10. Kui marjadest rääkida, siis metsmaasikad.
    Puuviljadest greip... mitte et ma teda eriti tihti sööks, aga lihtsalt mulle meeldib tema lõhn ja veidi mõrkjas maitse.
    Moosi keetmisel oleks esimene valik pohlad.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!