Thursday, August 24, 2023

Menüü ja harjumused

Päevapilt: Sügavkülma ülemine tühjavõitu sahtel
Hakkasin mõtlema, et mul on tegelt neli erinevat toitumist: tavaline (ise tööl Kanadas ja kaasa kodus), tavaline poissmehe (tööl Kanadas aga kaasat pole), puhkusel Eestis ja matkadel/reisudel. Objektiivsuse mõttes peaks kõiki postitama aga ei viitsi.

Järgnev suht haruldane tavaline poissmehe nädalamenüü versioon. Toidu kaloreid pole kunagi lugenud ja pole ka aimu palju neid miski toit sisaldab. H, L, Õ, Ö ja S tähendavad vastavalt: Hommikusöök 10 - 12, Lõuna 15:30-16:00, Õhtusöök 17:30-18:30, Öö ehk hea une eine 23:00 ja hiljem. S on snäkk ehk näksimine, mis juhtub suvalisel ajal kui isu tekib. Viimane rida on trenn, sammud ja pulsikella arvutatud energiakulu päevas.

Esmaspäev:

H:  Kohv koorega, saiakesed, koogitükk.

S:  3 Õltsi pool kotti chipse.

L:  Kaks kartulit, kaks vorstikest, kurgisalat hapukoorega, õlu.

Õ:  Kohv koorega, kaks küüslauguvõisaia.

Ö:  2 kruusitäit jäätist konjakiga, 4-5 virsikut

7km jooksu, 6km ratast, 16200sammu, 3400kcal

Teisipäev:

H:  Helbed, piim, suur banaan, kaks virsikut, kohv koorega, bagel juustuga.

L:  Kohv koorega, 2 saiakest, 2 virsikut, nektariin

Õ:  Grill liha, 2 kartulit, broccoli, leib.  Kohv koorega, saiake, jogurt, banaan, virsik nektariin.

S:  Banaan, nektariin, jogurt.

Ö:  Tükk praekana, 2 nektariini, jäätis, chipse.

7km jooksu, 18200sammu, 3400kcal

Kolmapäev:

H: Helbed, piim, suur banaan, kohv koorega, bagel juustuga.

L:  Kohv koorega, 3 saiakest, 2 nektariini

Õ:  2 vorstikest, 3 kartulit, leib.  Kohv koorega, õunakook, saiake, jogurt, banaan, nektariin.

S:  2 saiakest, nektariin, jogurt.

Ö:  Sai krabipulkadega, õlu, chipsid, 2 nektariini, jäätis.

9200sammu, 2700kcal

Neljapäev:

H:  Kohv koorega, 2 bagelit juustuga.

L:  Kohv koorega, bagel juustuga, nektariin.

Õ:  2 vorstikest, 3 kartulit.  Kohv koorega, saiake, jogurt, banaan, nektariin.

S:  Sai juustuga, nektariin, jogurt.

Ö:  3 heeringaleiba ohtra hapukoorega, 3 hiina pelmeeni hakklihaga, jäätis.

7km jooksu, 17600sammu, 3600kcal

Reede:

H: Helbed, piim, suur banaan, kohv koorega, sai juustuga.

L:  Kohv koorega, 2 saiakest, bagel juustuga, nektariin.

Õ:  2 vorstikest, 3 kartulit.  Kohv koorega, pizzapocket, jogurt, banaan, nektariin.

S:  3 pelmeeni, nektariin, jogurt.

Ö:  Õlu chipsid, jäätis.

7km jooksu, 16900sammu, 3100kcal

Lisaks ülestähendatule näksin ka paar kolm kommi, küpsist, kuivatatud puuvilja, pähkleid- mandleid õhtuti. Õltsi kulub keskeltläbi pudel päevas, suvel rohkem, talvel vähem. Muust alkost vaid konjakit suusatades. Laupäev jäi üles märkimata ja pühapäeval põrutasin metsa, seega täisnädalat pole. Kaal püsis mõnesaja grammise kõikumisega 78kg peal kogu nädal. Menüüst võite järeldada: tegu on energiavarude täiendamise mitte gurmaanlusega. Nagu Marca kirjutas siis hästi süüa meeldib aga selle nimel pingutada ei viitsi😜

Puhkuse ajal on mu toitumine hoopistükkis teistsugune. On päevi kui nii palju põnevat, et peale hommikusööki järgmine toidukord enne magama minekut. Samas võib ka juhtuda, et enamus päevast pugimisele pühendatud. Kui veel võtta arvesse allergiate puudumise ja fakti, et söön praktiliselt kõike, mis kõhtu täidab (välja arvatud maapähklivõi (tavott), lagrits ja seller), sarnanevad toitumisharjumused kõige enam koopainimese omadele😁

Poest ostes on omad lemmikud kartulite, puuvilja, mahla, jäätise, jogurti ja õlle näol. Suuremad kogused ostan Costcost, mis põhimõtteliselt ladupood. Saiad, leivad, koogid küpsetab kaasa ise. Toidu puhul järgin maitse mitte tervislikkuse põhimõtet. Õnneks on vist suht tervislik maitse kui mõned erandid kartulikrõpsude, õlle, pähklimaitselise kohvikoore näol välja jätta. Liha ja munade puhul ei hooli kust tuleb, seni kui hea maitseb. Eelistan puhast liha (siga, veis) vorstidele, mida vahel siiski mugavusest tarbin. Juurikad meeldivad ka kui keegi neid teeb. Keetmisele või hautamisele eelistan rasvaga praadimist aga mugavusest kasutan nii kartulite, lillkapsa, broccoli, maisi kui muude köögiviljade puhul mikrolaineahju, isegi pizza teen seal.

Väljas söömas käin harva ja kui käin eelistan rikkaliku valikuga "all you can eat" kohti kus saan ise hetketujude alusel valida mida tahan, palju tahan, mis järjekorras tahan, mitte ei pea leppima tellitud taldrikutäiega ja suud vesistama kui lauakaaslase praad isuäratavam tundub. Magustoidule "punniks peale" grillliha, krevette või krabijalgu on ju ka tore pugida, viisakas kohas vaadataks imelikult.

P.S. Kas keegi arvab ära mis toit pildi all vasakus nurgas ja kellele mõeldud😉

17 comments:

  1. Replies
    1. Tubli! Vist delikatess rotipojad kui poesilti uskuda :D

      Delete
    2. Nii et lihatooted ikka on ostukorvis :P

      Delete
    3. Muidugi on, eksootilised lausa :D

      Delete
    4. Kui tihti või õigem oleks küsida harva, teie madu sööb?

      Delete
    5. Kord kolme nädala tagant ... low maintenance pet :D

      Delete
  2. Huvitav menüü. Sportliku eluviisi kohta üllatavalt vähe valku, põhiliselt tarbid ainult kiireid süsivesikuid, aga ju need sul jooksmiseks ära kuluvad. Norin veel: viie päeva kohta ainult kaks aedvilja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tõepoolest söön mis pähe tuleb ja käepärast momendil. See nädal ostsin portsu maisisid ja tarbisin neid kartuli asemel. Tegu ei ole teadliku toitumisega, peaks googeldama uurimaks mis toit valku sisaldab, lambist eeldaks et jogurt ja juust? Kas kartul pole aedvili, kasvab ka ju maa sees nagu peet ja porgand?

      Kui muidu üritan teduspõhiselt käituda siis toitumise kohta see ei käi lihtsal põhjusel, et toitumisega pole kunagi probleemi olnud - ei tervise ega kaalu poolest. Pole põhjust miks peaks selle peale isegi mõtlema rohkem kui et kuidas kõhtu täis saada. Eks siis hakkan tervislikult toituma ja poodides silte uurima kui vajadus tekib, loodetavasti mitte enne üheksakümnendat eluaastat.

      Delete
    2. Valk on liha, munad, kaunviljad, piimatooted.
      Kartul on energiasisalduse ja -tiheduse mõttes samass klassis teravljatoodetega nagu pasta, riis ja leib-sai.
      Aedviljadest saab kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kui kõht käib läbi, kolesterool normis ja muu tervis hea, siis pole hullu, aga mõtle, äkki paremate toiduvalikutega paneksid sportlikud tulemused veel ülesmäge :)!

      Delete
    3. Ma ei kahtle, et tervislikum toitumine kasulik oleks, aga kahtlen selles kas me ikka lõpuni teame mis täpselt see tervislik toitumine on. "Imedieete" ju mustmiljon, igaühel omad põhjendused ligi.

      Eelkõige soovin oma ainsamat elukest nautida, mis tähendab ka toidu nautimist, ehk selle söömist mille järgi isu. Mul ilmselt vedanud, et pole liiga palju ja liiga kahjulike ainete vastu isu. Toitumist piirab laiskus mitte tahtejõud :D

      Mis sportlikesse tulemustesse puutub siis praeguses vanuses ei aja enam rekordeid taga ehkki tore näha ja sellest maailmale teada anda kui mõni erilise pingutuseta endalegi üllatuseks kukub.

      Delete
  3. Silma torkab suur süsivesikute osakaal su menüüs. Koopainimese dieet :)!! Kõik see suhkrune/jahune kraam ei kuulunud nende toitude hulka kohe kindlasti mitte.Koopainimene küttis ja sõi liha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sul kindlasti õigus toitainete keemilise koostise koha pealt. Ma vaatasin suhtumise poolelt, söön mis käepärast ja isutab vaevumata päritolu või tervislikkuse üle pead murdma.

      Delete
    2. Võiksid huvi tunda küll, rohke suhkru tarbimine pidavat dementsust tekitama.

      Delete
    3. Oot, ma hakkasin vaatama kus see suhkur on, tegelt magusat tarbin suht vähe. No on jah: puuviljad, jäätis, saiakesed küll mittemagusad aga eks tainas nats ikka leidub, ja muidugi poolfabrikaatides ka kindlasti. Samas pole meil kodus isegi suhkrutoosi, keegi ei kasuta. Kaldun arvama, et tarbin vähem suhkrut kui keskmine kodanik, samas pole see muidugi mingi näitaja. Suhkur ja dementsus, pole kuulnud aga võimalik. Sai siin hiljuti veits teemat uuritud, soodustavaid tegureid terve hulk aga konkreetset põhjust pole seni kindlaks tehtud.

      Delete
    4. Sul menüüs ka palju magusaid puuvilju, mis vitamiinide mõttes on hea, aga suhkruhulka kasvatavad veelgi.

      Delete
  4. Mis te norite, banaanid ja hooajalised puuviljad. Ise sööte ka ju ja jätsi nii et paha pole ja puuvilju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii tore, et mu menüül ikka kaitsjaid ka leidub ;)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!