Wednesday, August 9, 2023

Soigumisest


Päevapilt: Tööl vaade aknast, Toronto
Äsja lahkunud Ita Ever: Kui sul on leib laual, tuba soe ja tervis korras, siis pole häda midagi. Siis ära soiu!

Ma ei tea kas tuleb see vanaks jäämisest või on mingi muu häda küljes aga millegi pärast tunne, et tänapäeva inimesed, nii noored kui vanad hädaldavad palju rohkem kui ennevanasti ehkki elutingimused pikalt paremad. Vahel tuleb tahtmine öelda sellistele tüüpidele, et teile kuluks ära üks korralik sõda ja vangilaager, mõistmaks kui hea elu tegelikult on. Sõjaga on muidugi sihuke asi, et ei maksa liiga palju torkida, natuke ebamugavalt lähedal teine. Personaalselt ei kujuta ette, et lähemal ajal pommid meie hoovile jõuaks. Samas teatavate vastikute stsenaariumide ja idiootlike poliitiliste käikude tulemusel pole see enam täiesti võimatu. 

Samal ajal kaasa pilt tormisest Gotlandi rannast
Kõhedaks tegeva sündmuste jada initsiaatoriks oleks eelkõige Trumpi võimalik valimisvõit USA's, mis võib pikas plaanis katastrofaalseks kujuneda. Ameeriklased, palun tulge mõistuse juurde! Klishee küll aga tõepoolest Ukraina ja NATO näol kaitsete eelkõige iseendid ja lääne elulaadi praegu vaid raha mitte inimelusid kulutades. Hiina on muidugi põhiprobleemiks aga Peking jälgib tähelepanelikult sündmuste kulgu. Kui "kollektiivne lääs" ei saa hakkama pisikese sitapeast diktaatoriga Kremlis julgeb Hiina endale lubada maailmaareenil palju avantüürsemat käitumist kui seni.

Rindeolukord ja Ukraina vastupealetungi saavutused on muidugi oluliselt nirumad kui mina või lääneriigid lootsid, isegi Ukraina tunnistab, et ollakse plaanist maas. Süüdi nii lääneriikide aeglus olulise abi andmisel kui ka vene poole üllatavalt tugevad kaitseliinid ja meeste püsimine nendes. Viimaste päevade kuulujuttudel võimalikust vaherahust pole kindlasti põhja all. Kui kõik muu on kaubeldav siis Krimmi ei loovuta kumbki pool läbirääkimiste läbi. 

Pealtnäha viitavad kõik märgid rindejoone hangumisele talveks enam-vähem praeguses positsioonis. Ukrainale halb uudis: lääne relvad ja koolitus seni andnud liiga väikeseid tulemusi. Kaitseliini läbimurre peaks tulema kohe, et enne teedelagunemist jõuaks edu arendada, momendil ei paista seda aga kusagilt otsast. Kõige suuremaks äikesepilveks sõja ja ka võimaliku rahu horisondil on USA valimised. Tahame seda või mitte, aga USA raugev roll maailma politseinikuna on suutnud ära hoida mitmeid ehkki mitte kõiki konflikte.

6 comments:

  1. ma vaatan, et Tom Cooper on oma blogis üllatavalt optimistlik (ta tundub tasakaalukas ja kritiseerib ka Ukrainat, kui põhjust on).

    https://xxtomcooperxx.substack.com/p/ukraine-war-8-august-2023-staromlynivka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jutt on paarist asulast, eelkõige Urozhainest. Paraku suurt kaarti vaadates on näha ees olevaid vene kaitseliine ja sedagi kui palju maad tähtsate ühendusteedeni Aasovi mere rannikust rääkimata. Kui venel oleks vaid esimene liin mehitatud ja selle murdumise korral jalutaks ukrainlased teistest üle siis teine asi - see muidugi ilmselt ulme.

      Delete
    2. ma pean silmas seda, kui ta ütles, et ta kõike ei hakka praegu rääkima, aga "better than good".

      Delete
    3. ja kuidagi üllatavalt palju uudiseid on viimasel ajal tulnud Hersoni vastaskaldalt. Vahepeal jäi mulje, et ukrainlased käivad seal ainult põgusalt kolli tegemas, aga selle järgi, mis kohti venelased peavad vajalikuks seal pommitada, paistab, nagu oleks midagi stabiilsemat.

      Delete
    4. Päris huvitav lugemine, mis suures osas väidab, et niinimetatud ootused pole kunagi realistlikud olnud:
      https://twitter.com/RaduHossu/status/1689696484587909120?t=tpmS-IFV8X8-SH7dHEZouw&s=19

      Delete
  2. Ei mõista, millest räägid? Mis soigumine, kus seda rohkem on kui "vanasti"?

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!