Wednesday, November 4, 2009

Blue Brain ehk Aju modelleerimine


Avastasin inimaju ja teadvuse modelleerimist käsitleva intrigeeriva artikli detsembrikuu populaarteaduslikus “Discover” ajakirjas. Ma tean küll, et praegu on alles novembri algus aga paberväljaannetega ongi vist nii, et need saadetakse jupp maad varem välja, et tellijatele tänapäeval mingitki eelist anda.

Igatahes intervjuu on mehega, kes tegeleb aju modelleerimisega arvutitel. Ise nimetab ta seda aju “virtualiseerimiseks”, sest tegu on tarkvaral ehk programmidel põhineva simulatsiooniga. Esialgsetel katsetustel on jõutud kahenädalase roti aju ühe osa kujutamiseni, ja edukad tulemused on kinnitanud kontseptsiooni võimalikkust.

Järgmiseks suureks sammuks oleks imetaja terve aju simuleerimine ja piisava rahastuse olemasolul peaks olema võimalik terve inimaju modelleerida umbes 10 aasta pärast. Kõige huvitavam moment aga on see, et tegelikult peaks eduka modelleerimise korral automaatselt ka teadvus modelleeritud saama, või isegi tekkima. See kisub juba veits SiFi valdkonda aga elame näeme.

Siis oleks ehk võimalik osta endale “teadvusega” arvuti. See võib aga kutsuda esile eetilisi probleeme, tegu oleks justkui orjadega, keda sisse-välja lülitad, müüd ja vanaks jäänuna pensionile saatmise asemel ära viskad. Ja vaevalt teadvus lepib sellise rolliga, küllap hakkab ta kavandama igasugu trikke, lööb üle neti kampa teiste samasugustega ja võtab lõpuks võimu üle:)

Eriti jama kui ka sõjaväetehnika juhtimiseks neid kasutatakse (uus tehnika läheb alati kõigepealt sinna) ja kopterid ning tankid mässama hakkavad eri riikide eest võitlemise asemel hoopis oma isandatest tülikad bioloogilised teadvused ära notivad, et siis vabanenuna omavahel madistama hakata.

Aga siis peaks olema oluliselt vingem arvutimänge mängida, kui ikka vastane oluliselt intelligentsem kui praegune Inteli või AMD protsessor. Ja tema eeliseks on otsene ühendatus programmi, inimene peab kasutama lisaks mitut astet sisend-väljund seadmeid enda aju ja mängu programmi vahel.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!