Thursday, November 26, 2009

Uus Külm Sõda – Edward Lucas

Tellisin raamatukogust endale selle raamatu ja ei pidanud pettuma. Tegu on tõesti huvitava, asjaliku ja paraku hirmutava analüüsiga Venemaa teemal. Kahjuks paistab, et autor on üks väheseid läänes, kes mõistab Venemaad. Enamus Lääne-Euroopa valitsustest seab majandusliku kasu kõrgemale paljukiidetud lääne väärtustest ja on nõus Venemaale igasugsed sigadused andeks andma, peaasi et kaubandus-suhted liialt ei kannataks. Kahjuks paistab sama printsiip kehtivat tänapäeval, mille kohta Lenin ütles: “Kui piisavalt hästi maksame on kapitalistid nõus meile nööri müüma, millega nad oksa tõmbame”.

Juttu on Venemaa ajaloost alates NL lagunemisest kuni praeguseni ja KGB-laste ning Putini võimule tulemisest. Sellest kuidas, mis meetoditega nad valitsevad ja mis nad on oma eesmärkideks seadnud. Lääs ja Venemaa lihtsalt ei mõista teineteist kuna neil on nii erinevad väärtused. Palju puudutatakse Lääne ja Venemaa suhteid ning endise idabloki riikide olukorda, kes on uue külma sõja eesliinil. Kui Lääs peaks järele andma nagu 1938 Münchenis, siis on oodata sarnast tulemust. Minu meelest lihtsalt Putin vahetab laval välja Hitleri, Venemaa Saksamaa ja Hiina Venemaa.

Venemaa ülbitsemine on otseses korrelatsioonis energiahindadega. Kuid vaatamata suhteliselt kiirele majanduskasvule (isegi viimase aasta tagasilööki arvesse võttes) pole olukord kiita. Nimelt elab Venemaa nagu enne teda NL'gi ainult toorainete najal, vaid sõjatööstus on maailma mastaabis arvestataval tasemel. Kuid siingi lüüakse konkurente pigem hinna kui kvaliteediga. Igatahes kasutab Venemaa energiapoliitikat osavalt üritades Lääne Euroopa riike ükshaaval ära osta.

Vaatamata suhteliselt nutusele seisule pole me siiski veel uut külma sõda kaotanud. Euroopa peab lihtsalt endale lõpuks aru andma, et seisab vastamisi Venemaaga, kes käitub just nii nagu seda tegi NL. Seni kui seal on valitsemas autoritaarne (pea-aegu diktaatorlik) kord, on tegu vaenlasega. Ühtse Euroopa vastu pole Venemaal lihtsalt piisavalt jõudu ei praegu ega tulevikus. Vene suureks probleemiks kujuneb Hiina tõus.

Kogu seda lugu me ju tegelikult teame, aga oleme ammu kaotanud lootuse ka Läänele selgeks teha. Viis punkti viiest – parimaid poliitika teemalisi raamatuid mis olen lugenud. Õnneks on see antud välja ka Eesti keeles, kahjuks aga välja müüdud, nagu netist avastasin. Noh alati võimalus raamatukogust laenata. Kes tahab Edward Lucase teiste artiklitega lähemalt tutvuda, siis tema nimele klikkides satute autori blogilehele.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!