Tuesday, November 10, 2009

Berliini Müür ja Kadunud Impeerium

Sellest on nüüd 20 aastat möödas kui Saksa rahvas vihatud müüri maha kiskus. Ja kui ei Venemaa ega DDR poolt miskit ette ei võetud sai selgeks, et NL on loobunud Ida-Euroopast. Aga ega see ei tähendanud, et loobumine vabatahtlikult toimus, lihtsalt jõudu ja ka tahtmist ei jätkunud enam. Vene sõjavägi oli ikka sees aga vaatamata oma massile üsna võitlusvõimetu.

Mäletan paar aastat varasemast ajast kui käisime kordusõppustel Keila tankipolgus. Venelasest major kes juhendas, vandus kogu süsteemi maapõhja. Sõjaväe võitlusvõimet illustreeris märkus, et kui üritati enne õppusi tuliuusi tanke garaazhist välja saada läksid vaid kaks käima. Selge ka, et konflikti korral oleks enamus tollasest NL sõjaväest kas oma masinaid saboteerinud, et rindele mitte sattuda või siis esimesel võimalusel vangi andnud või üle jooksnud nagu toimus see teise maailmasõja algul.

Aga Putin peab NL lagunemist eelmise sajandi suurimaks tragöödiaks. Paistab, et keskmisel venelasel ja eriti juhtidel on väga raske lahti öelda imperialistlikust mõtteviisist. Mõni ime, brittidel võttis see ka pea pool sajandit. Venelased peaks aru saama, et impeerium on mõttetu, sest sa ei saa loota teiste rahvaste peale. Pane neile vorm selga, õpeta sõdima aga võimalusel suskavad sulle ikka noa selga. Olgu õnnelikud kui suudavad hoida seda mis neil on ja pööraku pigem murelik pilk lõunasse ja kaugitta – Hiina tuleb tasapisi aga kindlalt. Küll varsti saab Venemaa tunda mis tähendab olla pisema rollis.

Economisti artiklis mainiti NL impeeriumi lagunemisega seoses, et kui britid, hollandlased või prantslased jätsid endast maha üht-teist, mida kohalikud küll vastumeelselt aga siiski hindavad (tsiviil administratsioon, kohtusüsteem, keel, ...) siis venelastest ei jäänud miskit hinnatavat maha (isegi uksed viisid oma baasidest venemaale kaasa, ja mis ei viinud lõhkusid ära).

Ah jaa, nad võtsid ju vastu seaduse vägede kasutamise kohta piiri taga. Kah nali, nagu selleks oleks seadust vaja. Kui isu ja jõudu siis minnakse niikuinii, kas kunagi on idanaabri puhul paber maksnud kui jõudu on.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!