Monday, November 16, 2009

The Everything TV, Kolmas põlvkond

Novembrikuu “Scientific American”-s on artikkel TV ja Interneti ühendamise teemadel. Miks ei ole meil juba TV ja Internet ühendatud, tehnoloogia on ju olemas. Põhiliseks põhjuseks see, et Ameerika kaablikompaniid pole sellest huvitatud – Interneti TV mugav kasutamine hakkaks nende kasumeid kärpima. Ja seetõttu on USA keskmine interneti lairiba allalaadimiskiirus vaid 4.2 Mb/S olles maailmas 18 kohal ja jäädes maha enamusest Ida-Euroopa riikidest, lisaks on vaid pooled ühendustest lairiba samas kui põhjamaades ligi kolmveerand. Canadas on asi veel hullem.

Pole ka põhjust imestada kui kord paralleelselt Eesti tuttavatega videot alla tõmbasin ja nemad selle oluliselt kiiremini kätte said. Eestis maksavad nad taolise ühenduse pluss kaabel TV ja telefoni eest 300EEK ehk $30, meie siin sarnase kuid niruma pakendi eest $130. Moblahindadest parem ei räägi.

Aga eks pikapeale ollakse siin sunnitud ajaga kaasa minema. Saabuvat Internetipõhist TV'd kutsutakse televisiooni kolmandaks põlvkonnaks (esimene oli antenni TV, teine kaabel ja satelliit TV). Mõned telefoni (ja mitte kaabel-TV) kompaniid on hakanud fiiberoptilisi kaableid paigaldama, mis võimaldaks mugavalt hi-def videot edastada. Muidugi ei taha kaablikompaniid loobuda oma ärist ja seetõttu on alustanud veebipõhiste TV saadete edastamisega kuid ainult neile, kes on juba maksnud sama saate eest kaablimaksu kaudu.

“Uudisena” juhendatakse kuidas saada internetist tulev TV signaal oma telekasse. Mina olin sellega omal algatusel juba pooleteise aasta eest hakkama saanud ja mõlematpidi. Moodne TV pole ju miskit muud kui suur arvutiekraan ja vastupidi. Esiteks jaotasin kaablikompanii sissetuleva signaali laiali. Arvutisse lasen kaablisignaali otse sisse läbi videokaardi kaabli sisendi ja mu suurel monitoril ongi täis TV funktsionaalsus (kaasaarvatud kaugjuhtimispult kanalite valimiseks), kasutan Windows Medicenter Op Süsteemi. Nii sai TV arvutisse.

|YLE|


NetiTV oma magamistoa telekasse saamiseks ühendan läpaka HDMI kaabliga telekasse, ja nii saab vaadata näiteks Rootsi, Soome või Eesti programme (otse ja lindistatud), mida edastatakse (paraku vaid kohalikud). Logol klikkides saab vastavale veebilehele. Puldi asemel tuleb kasutada traadita hiirt, veits ebamugav aga harjub ära. Rootsi ja Soome saated on väga hea kvaliteediga aga Eesti TV omad millegipärast jätavad soovida – udused ja vahel veel jupitavad kah:(

3 comments:

  1. Tervitusi Soomest!
    Paar päeva tagasi kirjutasin, siis kui parandasin teksti, kadus äkki, läks lendu...
    Yks soomlane Eestis soovitas www.tvkaista.fi ja seal klikkida soome-poolseks kasutajaks. Mingi aeg, pidi saama tasuta. Äkki proovite ja jagate kogemusi!

    ReplyDelete
  2. Tänud, ma proovin ja annan teada kuidas läheb.

    ReplyDelete
  3. Viskasin pilgu peale. Põhimõtteliselt hea asi, aga paraku maksuline, ka nädal katseaega 5 eurot. Esialgu vaatan üle neti tasuta saateid, mu kaabli TV maks niigi kõrge ja ega aega ka pole, et pidevalt vahtida. Samas OM ajal täitsa mõeldav, sest kohalikud ei oska suusatamist üldse näidata.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!