Monday, November 16, 2009

Seagripp – Pandemic Payoff

Järgnev on “Scientific American'i” novembri numbri artiklist “Pandemic Payoff

1. 79% haigestunuist USA's on alla 30 a vanad, ainult 2% üle 65, mis vihjab sellele, et vanemad inimesed on juba kokku puutunud sarnase viirusega (1918 aasta H1N1 pandeemiale järgnenud epideemiad) neil on teatud immuunsus.

2. Sellist vanuselist jaotumist seletab mingil määral tõsiasi, et 1957 aastal oli viimane H1N1 puhang, järgmine alles paarikümmend aastat hiljem.

3. 1976 aasta massilise H1N1 gripi vaktsineerimise saanud inimestest rohkem kui pooled on immuunsed ka praegusele gripile (tugev argument vaktsineerimise kasuks – aitab hiljemgi!), samas tol ajal vaktsineeritud alla nelja aastased lapsed pole immuunsed.

4. Vanusega suureneb immuunsus, kuna ollakse kokku puutunud hulga erinevate gripiviirustega. Tavalisse hooajalisse grippi haigestuvad just seetõttu rohkem lapsed, vanemad inimesed aga surevad tihemini kuna neil on muid terviseprobleeme, mis nakatudes võimenduvad.

5. Jeffery Taubenberger, kes 1997 esimesena uuris originaalset 1918 aasta H1N1 gripi viirust on jõudnud järeldusele, et kõik inimeste gripiviirused kuni siiani on tolle järeltulijad, kuuludes põhimõtteliselt samasse perekonda. Praegune pandeemia on suht nõrk just seetõttu, et inimesed on eelnevalt kokku puutunud sarnaste viirustega.

6. Linnugripi viirused hemagglutinini tüübiga H5, H7 ja H9, mis levivad laialt kodulindude seas pole enamasti inimestele üle kandunud (üksikutel juhtudel kui on, siis tagajärjed hullud – 60% surevus nagu enne mainitud). Ka siin rõhutatakse, et suurim hirm ongi linnugripi võimalik inimeste jaoks kergelt nakatuvaks muutumine. Selle vastu puudub meil igasugune immuunsus!

Eestisse pidada sotsiaalministeeriumi kinnitusel vaktsiin saabuma 7 dets. ja vaktsineerimine algab nädal hiljem.

USA ametliku ja muu gripiteemalise info nägemiseks kliki logole.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!