Friday, November 6, 2009

Seagripp - kilde maailmast

-------------------------------------------------------------------------
Soome, Rootsi
- Hesaris kirjutati, et Lõuna-Soomes tuleb seagripi epideemia kõrgpunkt detsembri algul ja et umbes pool miljonit soomlast tõenäoliselt nakatub järgmise 2-3 kuu jooksul. Huvitav kuidas Eestis eeldatakse epideemiat alles jaanuaris kohale jõudvat kõrgpunktiga veebruaris. Millest nii suur ajaline nihe geograafiliselt suht lähedaste piirkondade vahel? Vaktsiin jõudvat Eestisse alles veebruaris – hmm... Siis pole nagu mõtet tellidagi, sest selleks ajaks kui vaktsineerimine hoo sisse saab, on epideemia läbi. Vaktsiin hakkab mõjuma ju alles umbes 2 nädalat peale süstimist. Rootsis olevat juba 8-25% elanikkonnast vaktsineeritud kui uskuda Dagens Nyheteri esilehe artiklit.
Kas olen mina miskit väga valesti aru saanud, või mis toimub Eestis?

Vaktsiini hind - Vaktsineerimine on tarbijale Canadas tasuta! Noh tegelikult muidugi mitte, lihtsalt ei pea maksma süsti saades. Valitsusele läheb see maksma $400 miljonit pluss lisakulud, vähemalt $100 miljonit veel otsa. See tähendab, et iga inimese peale jaotatult umbes $15 nina peale. Ja selle raha olime juba maksudena ära andnud, nüüd on lihtsalt soovi korral võimalus tagasi saada.

Tervishoiusüsteem - Ehkki ise kavatsen seda võimalust kasutada, tundub mulle vastav teguviis ebaausana vaktsiini mitte kasutajate vastu, sest nii maksavad ka nemad. Sama muidugi “tasuta” tervishoiusüsteemi puhul, kui terved taovad haigete kulud kinni. Igasugu “tasuta” ehk ühiskonna poolt kinni makstud või siis tugevalt subsideeritud süsteemide viga kipub olema ebaefektiivsus ja laristamine. Alternatiiv oleks USA tüüpi süsteem, kus võtad soovi korral ise kindlustuse, või riskid – ja isegi nemad on hakanud seda muutma canadalikumaks. Seda vist ka ei taha, mine võta kinni, mis see õige on. Eestis kuuldavasti pakutakse riskirühmadele tasuta vaktsineerimiset, loodetavasti jõuavad ikka ära oodata. Head süstimist:) kel selleks võimalus.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!