Saturday, November 28, 2009

Tänupüha, Kalkunid ja Ülekaalulisus

Nüüd tuleb juttu väga tundlikul teemal, nõrganärvilistel ei soovita lugeda:)
Economistis ilmus USA tänupüha puhul artikkel ülekaalulisusest. Selles väidetakse, et samal ajal kui aastast 1960-2008 võtsid keskmised kalkunid kaalus juurde umbes 5 kg siis keskmine meessoost kodanik 13 kg (USA tänavapilti vaadates pole alust arvata, et naised selle näitaja poolest maha jäävad).

Paljud väidavad, et kui ise end hästi tunned pole ülekaalulisuses miskit paha. Päris nii lihtne see pole, sest ülekaalulisus iseenesest on suure hulga haiguste põhjuseks. USA andmeil ületavad ülekaalulisusest põhjustatud tervishoiu kulutused kaks korda suitsetamisest ja kolm korda joomisest põhjustatud kulutusi! Leitakse, et on vaja samasugust meedia kampaaniat ülesöömise vastu nagu seda oli suitsetamisvastane kampaania.

Inglismaal on kerkinud üles küsimus miks peaks otseselt tervist kahjustavatest tegevustest (suitsetamine, alkoholism, liigsöömine, ...) põhjustatud terviseprobleemid makstama kinni riikliku arstiabi korras. Kes teadlikult end kõrgendatud riski alla seavad peaks seda kinni maksma erakindlustusega (nagu autosõidu puhul).

Mina pole kunagi aru saanud, mida keerulist kehakaalu langetamises, hoidmises või tõstmises on. Füüsika seadused kehtivad ka siin – energia ja massi jäävuse seadus. Kõik sõltub sellest kui palju ja millise energia väärtusega toitu endale sisse topid, palju sellest ära kasutad, palju üleliigse puhul rasva näol edaspidiseks hoiule paned ja palju potist alla lased. Kui toidu energia hulk on sama, mida ära kasutad pole võimalik kaalus juurde võtta. Paksuks saab minna ainult söömisest, ei millestki muust.

Eelnevale leidsin kinnitust WHO veebilehelt, mis väga ühemõtteliselt rõhutab, et ülekaalulisusel on ainult kaks põhjust, liigne energiarikka (rasvad, suhkrud, ...) toidu manustamine ja vähene füüsiline aktiivsus. Probleemi ulatust illustreerib väide, et 2005 olid umbes 2 miljardit inimest ülekaalulised või rasvunud.

Kass: Tema ütleb, et on suure kondiga, mina arvan hoopis, et ta teab kus toidukotti hoitakse:)

Muidugi on erinevusi selles kui efektiivselt inimesed toitu seedivad (palju energiat samast asjast kätte saavad) aga kes efektiivsem, see lihtsalt vajab normaalseks elutegevuseks vähem toitu. Igasugu tervisehäired, millele viidatakse ülekaalulisuse põhjustena on lihtsalt erandjuhud toidu tarbimise efektiivsuse või laadi juures muutmata fakti, et ainult liigne toit põhjustab ülekaalulisust. Nii, et tegelikult on enamasti kaaluprobleem kinni vaid tahtejõus, nagu paljude teiste sõltuvustega.

See ei tähenda, et normaalkaalus inimesed oleks kõik tahtejõulised, paljud neist on lihtsalt selle koha pealt “õnnelikumad” tundmata pidevat vajadust pugida.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!