Monday, June 26, 2023

Küsimärgid

Päevapilt: Naadil hullavad putukad, kahjulikud?
Nüüdseks kaks päeva möödas mässu (kui see oli mäss) lõpust aga pole muud kui hunnik küsimärke. Samas annab suht huvitavat infi sündmuste ajajoon:

Reede 11:00 enne lõunat: Prigozhin süüdistab kaitseministrit tema vägede tagalabaaside pommitamises ja lükkab ümber vene poole sõja põhjendused, eelkõige väite Ukraina valmistumisest kallaletungiks ja NATO'sse astumiseks. Tähelepanuväärne, et süüdistab armee juhtkonda mitte kremli bossi.

Reede südaöö: Riigimeedias süüdistatakse Prigozhinit relvastatud mässus ja antakse välja arreteerimisorder. Täiendavad sõjaväeosad saadetakse nii Rostovisse kui Moskvasse.

Laupäev 7:30 hommikul: Wagner võtab üle Rostovi, kaasa arvatud armee peakorteri sisulist vastupanu kohtamata. Rahvas suhtub pooldavalt.

Laupäeva hommikupoolik: Wagneri kolonnid liiguvad Moskva poole, üks Rostovist teine Ukrainast. Vene sõjavägi sooritab mõned õhurünnakud ja kaotab hulga lennuvahendeid, peamiselt koptereid kuid ka ühe lennuki.

Laupäev 10:00 Putka esineb lühikese kõnega lubades kõik seaduserikkujad karmilt vastutusele võtta süüdistades neid riigi reetmises ja venemaale noa selga löömises.

Laupäev ennelõuna: Wagneri kolonn jõuab Moskvast 350 km kaugusele kohtamata sisuliselt muud vastupanu kui mõned maanteetõkked. Kolonn ise on märkimisväärselt väikesearvuline ja nõrk kui võrrelda samal ajal Ukrainas liigutatavate üksustega.

Laupäev 20:30 õhtul: Prigozhin teatab kokkuleppe saavutamisest ja annab oma vägedele käsu tagasi baasidesse suunduda vältimaks verevalamist. (nagu pommitada saanud wagnerlased ja allalastud lennukite piloodid poleks verd valanud).

Laupäev 23:00 hilisõhtu: Prigozhin lahkub Rostovist ja suundub väidetavalt maapakku Valgevenesse. Wagneri üksused hakkavad lahkuma linnast ilmselge rahva poolehoiu saatel.

Väidetav kokkulepe tagab Prigozhinile ja wagnerlastele puutumatuse, seda ei usu muidugi keegi. Kokkuvõttes sai kannatada mõlema mehe prestiizh, kumbki mingeid silmnähtavaid eesmärke ei saavutanud. Nii armee kui wagneri moraal langesid ja vastuolud vaid süvenesid. Kui riigil piisavalt jõudu lõpetatakse Wagneri praegusel kujul eksisteerimine, liiga halb eeskuju.

Nende sündmuste ja muude teadaolevate faktide taustal julgen arvata et:

1. Prigozhinil pidi olema toetajaid Moskvas aga nood lõid otsustaval momendil vedelaks. Nii väikeste jõududega poleks olnud mingit lootust kui armee poleks tuimalt kõrvalt vaadanud.

2. Ehkki Putkat otse ei mainitud kordagi olid Prigozhinil riigijuhi (president, hunta juht, ...) ambitsioonid.

3. FSB ja Armee juhtkond teadsid plaanist (võimatu varjata) aga ei oodanud nii kiiret arengut. Lootsid saada hea põhjenduse wagneri ülevõtmiseks ja ebamugavalt populaarse Prigozhini hävitamiseks.

4. Kumb kumma üle kavaldas pole veel sugugi selge, seni kui mõlemad elus. Kumbki pole mõnda aega avalikkuse ette ilmunud, ainult shoigut on esitletud. 

5. Kannatada sai mõlema peategelase ja armee prestiizh, mis tekitab huvitava võimaluse kellegi kolmanda või "kaitsekomitee" esilekerkimiseks.

6. Mõju Ukraina sõjale seni suht minimaalne. Paleepööre ei muuda midagi, revolutsioon võiks muuta. Laias plaanis hakkab mul süvenema mure Ukraina vasturünnaku edu perspektiivides, peaaegu kuu aega möödas aga rinde liikumine aeglane, alles esimene kaitseliin mõnes kohas läbi murtud.

Täiendus: Ukraina edenes veidi ja võttis ära Rivnopili, Vladi või tema teisikut näidati mingil inseneride messil - kumbki sündmus ei muuda eelnevaid arvamusi.

Liigub ka kõlakas (mida isiklikult ei usu), et Prigozhin sai enda kätte midagi Voronezh-45 tuumarelvade laost (kus peeti ainus arvestatav lahing), mis võiks pakkuda teatavat turvalisust. Samas ei piisa füüsiliselt tuumalõhkepea omamisest, turvaelemente on liiga palju. Räpase pommi jaoks saab vaid kasutada, eriti kui tegu plutooniumiga.

15 comments:

  1. Punkt 1 variant: toetajad Moskvas saavutasid selle marsiga, mida tahtsid, ja andsid seepeale korralduse lõpetada ning hankisid väljapääsutee (oleneb muidugi, mis Prigost päriselt edasi saab).

    Presidendiambitsioonide asemel pean veenvamaks neid analüüsijaid, kes arvavad, et Prigo tegi ennast lihtsalt hästi nähtavaks, et teda oleks keerulisem vaikselt ära kõrvaldada (mida tal oli põhjust karta, sest tema vajalikkus vähenes kiirelt).

    ReplyDelete
    Replies
    1. nimi, mida ma näen pidevalt ringi loobitavat, on Patrušev.

      Delete
    2. Tähendab, et keegi Moskvas võimulepürgija korraldas spektaakeli nõrgestamaks pealikut ja kontrollimaks rahva tegelikku suhtumist. Kah võimalik, ainult et putka võimule jäämise puhul riputatakse tüüp konksu otsa.

      Delete
    3. või Šoigust lahtisaamiseks. Tundub, et teda pole veel ikka näha olnud. See tema rindel käimise video olevat venemeelse allika Rybari väitel tehtud reedel, enne Prigo tsirkust.

      Delete
    4. OK, Putini laua ääres viimati siiski oli.

      Delete
  2. aa ja Šoiguga video olevat vana ja midagi värsket, kus ta näha oleks, polevat ikka veel ilmunud.

    ReplyDelete
  3. ja mis Ukraina vastupealetungi puutub, siis kõik asjatundjad, keda ma jälgin, on pikemat aega nagu ühest suust korranud: kui midagi väga imelikku ei juhtu, siis see vastupealetung ei tule selline nagu Izjumi piirkonnas, sest venelased on korralikult kaevunud. Ja et rahvusvaheline üldsus ei tohi survestada Ukrainat kiiremini peale tungima, sest parem just, kui nad teevad seda intelligentselt, rapsimata ja oma jõude raiskamata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiirustada muidugi ei tohi aga isegi Zelenski kinnitas, et vastupealetung areneb oodatust aeglasemalt. Tänast uudist Dnepri ületamisest ei maksa väga lootusrikkalt võtta. Mehed saab üle aga rasketehnika transportimiseks pole Ukrainal piisavalt võimsust ja ilma selleta ei tee mingit pealetungi. Kui venel on seal tanke, soomukeid ja suurtükiväge, mida võis videost näha, läheb sillapea hoidmine raskeks.

      Delete
    2. Üldiselt teatab Ukraina oma edusammudest siis, kui nad on nende säilitamises kindlad. mis tähendab, et uudised tulevad ühe-kahenädalse viivitusega.

      Delete
    3. apropoo, vene kanalid kurtsid jõe ületamise üle juba eile (25. juunil) kui kindlast asjast.

      Delete
    4. Paari kuni mõnepäevase viivitusega pigem.

      Delete
    5. vahel on küll olnud nii, et mingist (enamasti Vene) telegramikanalist tuleb kinnitamata andmeid, mida tol hetkel keegi ei usu, ja seejärel nädal-paar hiljem tuleb ametlik teade.

      Delete
  4. Täna kella kümne paiku esines vlad the loser:
    Pole mõtet isegi korrata, täielik BS, millest peaks isegi enamus ajupestud venelasi aru saama - vana proovib päästa mis päästa annab :D

    ReplyDelete
  5. Arestovitsh rääkis ka tuumajaama mineerimisest. Ei muretse nii palju saastepilve kui pikaajalise majandusliku kahju pärast. See oleks üks sigadus (millest Kasekamp Ukraina Stuudios rääkis) mis tagaks maailma tähelepanu veidi pikemask ajaks. NATO reaktsiooni muidugi pole loota ehkki USA kongressis üritatakse veidi venelasi hirmutada.

    ReplyDelete
  6. Surovikin olla kinni pandud! ilmselt meie jaoks hea uudis - ta oli see vene kindral, kellel oli oidu Hersonist taanduda.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!