Thursday, June 29, 2023

Raiesmik

Päevapilt: 360º vaade tärkavale elule raiesmikul
Paljud kurdavad, et raiesmiku nägemine tekitab neil masendust. Värskelt langetatud mets ja ülessongitud maapind pole tõepoolest kena vaatepilt. Mõned aastad vana raiesmik on aga minu arust musternäide fööniksist - uuestisündimisest. Kuivanud kändude ja oksarisu vahelt tärkab hoogsalt uus elu. Sammal ja rohi, mustikad, pohlad, maasikad kõikse madalamas rindes. Siis vaarikad, uued seemnetest tärganud männid, tammed, kased ja teised noorpuud. 

Õitsev põldmari
Putukaid igal pool, eriti muidugi sääski. Ühesõnaga uus elu lokkab ja võtab jõudsalt võimust. Igaks juhuks mainin, et mind ei finantseeri RMK ja pole ka kunagi metsaraie pealt teeninud. Lihtsalt sihukesed mõtted tulid pähe kui täna raielangilt metsmaasikaid otsima läksin - ainult 3 leidsin, vaarikad täitsa toored, põldmarjad alles õitsevad. Metsatulekahju oht on tõepoolest kõrge, lagedal kõik nii kuiv et krõbiseb jala all. Müstiline, miks see aasta sääski nii palju, need tegelased ju armastavad niisket ja jahedat. Parmusid seevastu pole üldse kohanud.

Linnas olles korraks kaalusin, kas tulla suvilasse või mitte. Aga ainult korraks, sest mõtlesin, mis kõik oleks nõus andma taolise võimaluse eest Ameerika suurlinnas. Eriti kui mõelda tühisele 20 kildisele distantsile ja poole tunnisele ajalkulule - Torontos kulub just see aeg ja maa tööle sõitmiseks. Suvilad ja metsik loodus 200 kildi ja 2 tunni kaugusel, tihtipeale kaugemalgi. Interneti ühendan moblast läpakasse, kohvimasin ja pliit olemas, toidupood kilt, raamatuid riiulites rohkem kui jõuaks kõigi oma puhkuste ajal lugeda. Parim suht inimtühi Põhja-Eesti rand vähem kui kilomeeter, mida sa hing puhkuseks veel tahta oskad.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!