Saturday, June 24, 2023

Kokk kindraliks ja siis presidendiks???

Päevapilt: Jaanilõke ja liha peale keskööd
Tänase päeva põhiteemast, venemaa segadusest, ei saa mööda minna. Nagu paljud poliitikud, julgeoleku ja ajakirjanduse töötajad kurtsid: miks küll venelased ajastavad oma julgeolekukriise meie riigipühade peale kui normaalsed inimesed tahaks puhata ja pidutseda.

Tegelt hakkas juba eile jaanitule ajal tulema signaale, et mingi jama lahti, aga ma lihtsalt ei uskunud kui tuntud naljahambast sõber shaslõkiõgimise kõrvale, momendiks moblat vaadanuna teatas: venemaal on revolutsioon või vähemalt mäss. Mine pekki, joome õlut, sihukese naljaga ei lollita isegi mind. Tüüp üritas viis minti asjatult veenda, lihtsalt keeldusin tema mobla ekraani vaatamast või oma avamast. Enda mobla kukkus sõnumite laekumisest teada andes tavatult tihedalt paugutama. Mis teil kõigil arus, Jaaniõhtu ju!!! Lõpuks vaatasin -  ... maailm on hulluks läinud.

Otsustasime mitte lasta jaaniõhtut sellisel tühjal asjal nagu venemaa revolutsioon rikkuda, pidutseme edasi, enam uudisi ei vaata. Hommik on õhtust targem kui seni elame, esimeseks tõsisemate probleemide märgiks on moblaside kadumine või Ämari poole lendavad Kinzhallid. Shaslõkk tuli imeline. õlts oli super, seltskond parim. Sõja või mässu asemel meenutasime lapsepõlve aegu ja naljakamaid juhtumisi. Magama keerasime varakult kahe paiku.

Öö möödus sügava ja rahuliku une tähe all, tegin eelmise öö unevõlga tasa. Üheteist ajal ärkasin ema kõne peale: tere hommikust asemel sain teada, et Prigozhin marsib Moskva peale. Eee... just ärkasin, ei tea midagi, las teen kohvi, siis vaatan ja helistan tagasi. Sõber ajas end üles, vaatas ringi, sügas end mõtlikult ja ütles siis: sääsed aga ühtegi kärbest ei ole. Kuulatasin ja vaatasin aknale, kummaline - tõepoolest ei ole, a mis siis. Kärbsed olevat tundlikud kiirgusele ... ja kuula kui vaikne. Tavapärase hommikuse suvilakoperatiivi askeldamishäälte asemel kostis vaid meeleheitlik linnulaul mitmetest kõridest kõikvõimalikel eri nootidel. Vaatasin talle otsa: Et nagu magasime maailmalõpu maha või???

Kohv peale ja mobla lahti. uudised olid väga segased. Midagi ebatavalist toimumas, kuid info väga kaootiline, kohati lihtsalt uskumatu. Rostov ja Voronezh võetud, rahvas tervitab "uusi võime", valitsusväegede kolm kopterit ja lennuk alla võetud - videod, Wagneri kolonnid liiguvad Moskva peale, putka ametilennukid Moskvast lahkunud, üks radarilt kadunud, teine Peterburis, Moskva ümbruses kaevatakse üles maanteid, Prigozhin nõuab läbirääkimisi kindralstaabi ülema ja kaitseministriga, mitu erivägede pataljoni poolt vahetanud, Kadõrov teatanud võimudele truuks jäämisest, ülevenemaaline üleskutse kõigi endiste ja praeguste wagnerlaste relvile tulemiseks, ... jne ... 

Võimatu hinnata ühegi infokillu tõepärasust kuid ilmselgelt vene sõjaväel ja võimudel tõsised probleemid ... kui just Kremli juhtkond seda kõike ise ette ei valmistanud, et rahulolematud poliitikud, ärimehed ja sõjaväelased paljastada ning kinni võtta ja hiljem sõjaseisukord üldmobilisatsiooni eesmärgil välja kuulutada. Eriti ei usu, liiga keeruline ja riskantne, liiga palju võib valesti minna ja kogu asi seab diktaatori halba valgusesse ükskõik kuidas lõpeb. Samas muidugi pole loogikal naaberriigi poliitilise käitumise ennustamisel kohta.

Õhtul tuli uudis Prigozhini tagasitõmbumisest seoses läbi Valgevene batka soovitud kokkuleppe saavutamisega. No ma ei tea, putka kokk ei saa ju nii loll olla, et usuks ühegi kokkuleppe täitmisse seni kui Kremli maniakk tal munepidi peos pole. Valgevenesse maapakku minemine on totraim nali, tuletage ajalugu meelde. Kremli eliit ei jäta kedagi ellu, kes neile avalikult vastu astunud, sellisel juhul on Prigozhinil jäänud elada loetud päevad või isegi tunnid. Ukraina olevat otsustanud kasutada momenti ja läinud laiaulatuslikule vastupealetungile mitmetes suundades korraga. Kogu spektaakel meelitamaks Ukraina sõjaväge lõksu - ei usu, liiga geniaalne ja keeruline. Ega muud üle jää kui peab ootama homseni saamaks aimu mis päriselt toimub ja mis suunas sündmused arenevad. Ega 91 aasta putshi ajal samuti olukord selgunud enne kolmandat päeva.

Muidu käisime ujumas, ja vaatasime kuidas lohelaudurid lainetel kihutasid. Vesi üllatavalt soe, kahekümne kraadi ringi, lained mõnusalt suured. Tagasiteel hulkusime mahajäetud pioneerilaagris, mis oli 90'te keskel ilmselt bordell või inimkaubanduse keskus, kui leitud dokumentide põhjal otsustada. Õhtul vahtisin veel uudiseid, homme paadiretkele kui ilm ja julgeoleku situatsioon võimaldavad.

9 comments:

  1. Jah, mina ka ei usu, et seal keegi 3D-malet mängib, kui ajalugu vaadata, on venelaste "sõjakavalused" tunduvalt lihtsakoelisemad olnud. Seda ka ei usu, et Prigošin Putini lubadusi usuks (ei pea vist ütlema, et ma ei usu ka seda, et Lukašenko mingeid läbirääkimis vahendaks, see on liiga absurdne) - Prigo on selles seltskonnas üles kasvanud, ta teab väga hästi, kui palju seal lubadused maksavad ja kui ohtlik on akende ääres seista.

    Vandenõuteooriaid on hetkel nii palju ja kõik tunduvad täiesti debiilsed. No näiteks, et see kõik oli suur salaplaan, et Prigo väed Valgevenesse saada, et põhjast Ukrainat rünnata - et tuumarelvade Valgevenemaale viimiseks neil polnud salaplaani vaja, aga Wagneri liigutamiseks on v? Või et see oli kõik suur ploy, et Lukašenko Prigo vastu välja vahetada (see on siiani mu lemmik - st ma ei arva, et see ilmtingimata tõenäoline oleks, aga innuka telekavaataja seisukohast on see kõige parema draamapotentsiaaliga, seda oleks kõige põnevam jälgida).

    Aga põnev on küll olnud, loodan, et saame tõe teada paari nädala, mitte kümne aasta pärast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selle vastu, et oli mingi Vene riigi strateegiline kaval ja ühtne plaan, räägib mh see, et Wagner kõmmutas mitu väärtuslikku õhusõidukit koos pilootidega alla. Eriti piloote peaks Venemaal juba nappima.

      Delete
  2. Ahjaa, minu jaoks on megaimelik see, et ma näen igal pool sadat artiklit sellest, mis Prigost sai, kus ta on, mis talle on lubatud jne - ja mitte ühtki sellest, kus on Dmitri Utkin ja mis temast sai. Tahaks teada, kas Prigošin tõesti ohverdas ta mingite lubaduste eest või mis toimps. Sest Dmitri oli ju see, kes pidi reaalselt Moskvat võtma hakkama.

    ReplyDelete
  3. Ma olin lugema hakates pisut pettunud, mis mõttes sa pidutsed??? Just sinu analüüsi tulin otsima. Õnneks lugeja ei pidanud pettuma :)

    Ma pakun lisaks Rentsi omadele veel teooriaid.
    Relvatööstus ja Nato maksid Putinile, et ta sõda alustaks.( Territooriumi oleks ka " hääletades" kätte saanud).
    Ja nüüd oleks vaja hakata otsi kokku tõmbama. Ning Putja ja Prig leppisid kokku, et see oleks variant sõjast väljumiseks ja lohutuseks võetakse Valgevene üle.

    Aga nõustun, et venelased ei ole loogilised. Nagu Kivirähk oma kolumnis kirjutas - tühi aju ja tootmispraak, mis tuleb varuosadeks lammutada...:) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alternatiivne seletus, et Lukašenka võtab Wagneri üle, sest talle kulub isiklik kõrilõikajate kamp ära, kui Valgevene leegionil peaks pähe tulema kodumaad vabastama tulla.

      Delete
  4. milnetis spekuleeris üks päris arukas ja mitu korda täkke läinud prognoosidega kasutaja, et Prigol võisid olla Kremlis omad toetajad, sest muidu miks oleks pidanud Putin ja Medvedjev mingi väikese kolonni pärast põgenema hakkama. aga et kuskilt lekkis neile info, et neile tahetakse kott pähe tõmmata koos Wagneri sõjalise toega, lasid jalga; Prigo sai teada ja taipas, et täismängu pole enam loota; Putini tiim omakorda võis kahtlustada, et need Wagneri sõdurid ei lepi järsku niisama otsa ümberkeeramise, ammugi mitte kinnivõtmisega ja pakkus neile mingi kommi. Ja mida täpselt, see selgub (nt kas tõepoolest vahetatakse Šoigu ja Gerassimov välja, nagu üks kõlakas käib).

    Üks venekeelne, nähtavasti ukrainameelne (või lausa päris ukrainlasest autoriga) <a href="https://prosto-vova.livejournal.com/4190132.html> livejournali kokkuvõte</a>, algus oli kaunis metafoor "polegi enne sellist pornot näinud, kus kellelgi ära ei tule". Tema hinnangul on kaks võitjat Luka ja Ukraina, ülejäänud kõik on midagi kaotanud.

    notsu

    ReplyDelete
  5. Lisan (masintõlkes) kokkuvõtte Hristo Grozevi intekast, seal on link venekeelsele intekale endale ka.
    https://militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?p=794690#p794690

    ReplyDelete
  6. Tänud kaasa mõtlemast, aga momendil paistab küll, et kellelgi pole selge mis pagana jama tegelikult toimus. Ja need kes teavad ei räägi.

    Lihtsaim võimalik seletus: Tüüpiline vene värk, tahtsime parimat aga tuli välja nii nagu ikka. Ehk siis halvasti planeeritud riigipöörde katse.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!