Sunday, June 11, 2023

Rabarberikook ja kohv

Päevapilt: Rootsi rabarberikook hommikukohviga
Kaasa valmistas netist leitud Rootsi retsepti järgi imemaitsva rabarberikoogi. Võid, suhkrut ja muna ohtralt - eks ikka ebatervislikud asjad koogi maitsvaks muudavad. Ta tegi koogivalmistamisest video, mida lubas hiljem koos retseptiga avaldada. Kui järjepidevalt jooksmas käia võib endale sellist kaloripommi lubada. Viimane aeg ka, sest mina kui põhiline kookide ja küpsetiste konsumeerija lasen varsti jalga. Üritan ka külmkappi tühjemaks süüa, naised omapäi suurt ei jaksa ja kus see kahju ots kui miskit halvaks läheb. Eile võtsin tööle kaasa kergelt kahtlase hakklihakaste, mis eelnevalt läbis koertepoolse kvaliteedikontrolli. Kulta Katariina eelviimane pakk hakkab otsa saama, vägagi õigeaegselt. Pildil olevat kohvi pole veel jõudnud segada, metspähklikoor kõik alla vajunud.

Eile sattusin huvitava video peale, mis rääkis kohvi röstimisest. Röstimine on üks suur kunst aga jämedalt võttes saab kohvi tumeduse astme järgi nelja põhiomadust mõõta. Esiteks mõrudus - mida tumedam, seda mõrudam. Teiseks happelisus - kasvab röstimise alguses kiiresti, saavutab maksimumi nõks enne heledaimat röstitaset ja hakkab edaspidi kiirelt langema. Kolmandaks originaalne maitse (vahel nimetatakse ka magususeks) - saavutab maksimumi heleda rösti puhul ja hakkab siis ühtlaselt langema. Kohveiini sisaldus langeb nii röstimise aja kui temperatuuriga, heleda röstiga saab kõige tugevama kohveiinilaksu.

Paljud spetsiaalkohvid heledama röstiga, et oleks tunda originaalset maitset. Tumeda röstiga kohvid kipuvad suht sarnase maitsega olema kuna originaalmaitse on välja kõrvetatud. Kokkuvõttes sain hea põhjenduse, miks võimaluse korral alati heledat rösti eelistan. 

5 comments:

  1. Ma eelistan tumedamat, sest heleda röstiga kohvid on jäledalt hapud.
    Aga hispaania röst 😮 näeb välja nagu lihtsalt ära põlenud ...kohviuba ja ilmselt siis maitseb samamoodi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ülaltoodud graafik kinnitab, et heledad on hapud. Ma ei osanud happelisusele siiamaani üldse tähelepanu pöörata Kas ei sega või on mul madal happetundlikkus..

      Delete
  2. Väga huvitav teada, et mahedam röst on hapum ja kofeiinirikkam. Enamasti on see kallim ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teoreetiliselt võiks odavam olla, sest röstimiseks kulub vähem energiat. Samas on heleda röstiga raskem maitse viletsat kvaliteeti varjata.

      Delete
  3. Nagu paljude teiste asjadega siin maailmas on ka kohv maitseasi - ühele meeldivad blondid, teisele brünetid, kolmandale punapead.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!