Thursday, June 8, 2023

Tuli ja Vesi

Päevapilt: Kui naine ja koer armastavad meest😍
Hommikul aknast välja vaadates hea meel, et ilm "pilves", palju mõnusam joosta, ei pea mütsigi pähe panema. Õue astudes tungis ninna kahtlane ving, kogu linn sinakas vines. Päike paistis nõrgalt punakasoranzhina nagu mingis postapokalüptilises filmis. Temperatuur jooksmiseks mõnusalt karge, neliteist kraadi. Lippamine läks normaalselt ainult hingeldama ajas.

Homne ennustatav suitsupilve levik 8AM
Toronto tumepruuni maksimumi vasakääres
 

Hiljem kuulsin raadiost: õhusaastetase 7 kümnepalli süsteemis. Netist leidsin ka pildi suitsuvinesse mattunud hommikusest Torontost. Ottawas olla lausa 10 kümnest. Põhjuseks suht haruldane mõnda aega püsinud tuule suund mis Quebecki ja Põhja-Ontario massiivsete metsatulekahjude tossu meile toob ja isegi New Yorki ning Washingtoni suitsutab. Homseks lubab Torontos 9 - 10 saastatuse taset, soovitatakse toas olla, uksed-aknad kinni hoida. Jooksma ma igatahes ei lähe. Suitsupilvede liikumist saab netist otseülekandes jälgida.

Hommikul jooksma minnes saastetase 7

Peale dushi all käimist hommikukohv tagaaias. Kaasa oli musi ja tegi kiluvõileibasid, kuts ronis jalgade peale peesitama. Milline idüll, paraku kaua ei kestnud, ehkki üritasin venitada. Aias vaja võimelda umbeohu, kastmise, viinamarjade, kiwide, maasikate, sõstarde, ... jne ... taimedega, et nood elus püsiks ja hea õnne korral ka saaki annaksid.

Vesi on pealkirjas sõja tõttu. Jällekord suutis venemaa näidata oma barbaarsust. Väga tüüpiline nende puhul: taganedes hävitatakse võimalikult palju. Ei saa meie endale hoida, ei pea ka teie saama. Lisaks muidugi soov Ukrainale pikas plaanis võimalikult palju kahju tekitada ja elanikkonda tappa. Venemaad võiks muuta vaid pikk okupatsioon, demilitariseerimine ja lagunemine. Paraku pole lääneriigid selleks valmis. Lisaks ei taheta Siberit nii lihtsalt Hiina kätte mängida, kellest saaks sealsete ressursside toel ülekaalukalt maailma võimsaim riik - palju ohtlikum lääne liberaalsele maailmakorraldusele kui vene seda kunagi oli.

5 comments:

  1. Kuule, kas te seal Canadas saaksite kuidagi nii orgunnida, et suits siia meie maale ei jõuaks? Ette tänades! :)
    https://www.cnn.com/2023/06/07/weather/new-york-air-pollution-canada-wildfires-climate-wednesday/index.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D No kui te vastutasuks hoiate oma Mehhiko lahelt tulevad kuumad ja niisked õhumassid endale ;) Canada lämmatavalt palava suve eest põgenen iga aasta Eestisse kliimapagulusse.

      Meile endalegi üllatus, et seekord lõunasse tuli. Valdavad tuulesuunad on läänest itta ja tavaliselt jäävad need Põhja-Ontario, Quebecki ja Labradori põlengud rahvale märkamata. Lennukilt küll päris jube vaatepilt.

      Delete
    2. No me üritame jõudumööda selle Mehhiko lahe teemaga tegeleda. Aga te ise peate seal ikka kah usinamad olema - märksõna "prescribed burns". Ega siis kõiki looduskatastroofe kliimasoojenemise süüks saa panna. (Mitte, et sina paneksid, aga Trudeau, näe, võttis tuurid üles.)

      Delete
    3. Ma ausalt öeldes pööran Kanada poliitikale vähem tähelepanu kui USA omale, sest Kanadast ei sõltu rahvusvahelisel areenil miskit. Metsatulekahjude politiseerimine, nojah - seda teevad nii vasak kui parempoolsed äärmuslased. Prescribed burns ilmselt ei jaksataks Kanada suurusel alal piisavalt kontrollitult teha.

      Spetsid väidavad, et megasuurte metsatulekahjude põhjuseks on inimtegevus. Irooniliselt just väiksemate tulekahjude (looduse enda prescribed burns) kustutamine tekitab pikapeale ebaloomulikult suure puidumassi, mis lõpuks süttides kasvabki kontrollimatuks megatulekahjuks. Minule kostab õige loogiline selgitus.

      Delete
    4. Ma olen täiesti sama meelt inimtegevuse ja megametsatulekahjude seose osas. Megade vältimiseks tuleks lasta vahetevahel põleda, aga ei saa, sest inimasustused. Kohalikud põlisrahvad teadsid seda süsteemi väga hästi, modernse maailma toimimisviis paraku eirab loodusseadusi.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!