Thursday, June 8, 2023

Sümbolite kaaperdamisest

Päevapilt: Kaasale kingitud kääbus-sirel õitseb
Igaks juhuks hoiatan õrnahingelisemaid tüüpe: kui poliitiliselt ebakorrekne ja otsekohene tekst pole teie maitsele, soovitan piirduda sireliõite imetlemisega😉

Täiega närvi ajab, et mingid rezhiimid, poliitilised rühmitused, vennaskonnad, kodanike ühendused, ... võtavad kelleltki luba küsimata suvalise sümboli ja seovad selle oma ideoloogiaga. Närvi ajab sellepärast, et muidu igati ägedat ja mitte-eakohast huudit, ei saanud tuntud vähemusgrupiga seotud värvikombinatsiooni pärast osta. Järsku keegi veel mõtleb, et olen toetaja.  Noh just nagu muidu igati kihvtis stiilis kaabu vedeleb mul riiulis, Eestis seda kanda ei taha🙄

Rahvas seob tahes-tahtmata sümbolid ideoloogiaga, mis viimasena seda enda reklaamimiseks kasutas. Vanas Indias, Roomas ja Viikingitel oli haakrist kultuse ja õnnemärgiks. Põhjala müstikast sissevõetud natsionaalsotsid võtsid enda sümboliks, muutes edaspidise kasutamise praktiliselt võimatuks. Viisnurk (täpsemalt küll pentagram) on kasutusel iidsest ajast alustades Babüloonlastega ja lõpetades kommunistidega. Enamasti religioosse tähendusega nii kristlastele kui paganatele. Mulle, nõuka taagaga kodanikule mõjub kui punane rätik härjale, sest seostan vene võimu ja kommunistide, mitte moodsate paganatega, kelle vastu pole miskit.

Nagu ise võite veenduda on hoodiepusa igati sobiv Metsatöllu või Loitsu kontserdile või vabavõitluse matshile või mõne sõjamängu turniirile minemiseks, aga ... Aga musta pusa peal olev leekides ja suitsus pealuu kujutamiseks on väga efektselt kasutatud värvitoonide kombinatsiooni, mille peale taolistel üritustel liikuv seltskond heakskiiduga ei vaata. Toetaks ma toda ideoloogiat, oleks pohh, lihtsalt viisakusest ei kannaks nagu ei läheks reformi üritusele ekre sümboolikaga ja vastupidi.

Hoobilt meenus kui Toronto lennuväljal pagasit oodates minu kohver lindil lähenes ja ees seisev kodanik sõbrale kommenteeris: Bljad, posmatri, kakoito jobannõi piider poletel snami. Teine vastas: Da-da, zdes v kanade takih pizdelnikov mnoga. Lasin kohvri mööda, jalutasin teisele poole konveierit ja korjasin sealt üles. Kohvri kinnitusrihm oli vikerkaarevärviline, lootsin et paistab hästi silma teiste hulgas ... paistis, liigagi hästi🙄 Kes arvab, et argpüks olin ... ei, lihtsalt piinlik, nagu avalikus kohas puuksu lastes. See seltskond võinuks ometi mingi teise selgetähenduslikuma graafikaga sümboli valida😜

Vikerkaare fenomen
Nagu ma ei kanna Che pildi, haakristi või ristilöödud lunastaja kujuga särki, hakkab vastu ka vikerkaarevärvi kombinatsioon. Mitte muidugi värvid ise, mis igati kirevad ja kenad ning loodusteadusliku sisuga, vaid ikka ideoloogia, mis vikerkaare kaaperdas. Meil siin kisub selle koha pealt üldse üle võlli, pole päeva, kus uudistes teemat ei käsitletaks. Avaliku elu tegelased, kaasa arvatud profisportlased, peavad toetama, muidu tehakse massimeedias maatasa. See puudutab igasugu kõikmõeldavaid vähemusi, justkui lasteaed, iga nalja peale võidakse kasvatajale kituma minna.

Kogu see jamps tuletab teravalt meelde nõukaaega kui avalikult ei tohtinud keegi kritiseerida riigikorda, ideoloogiat ja juhte, vastasel korral järgnesid sanktsioonid. Ja nagu tol ajalgi, valdav enamus omavahelistes vestlustes irvitab, kuid jamade vältimiseks hoiab ametlikel esinemistel keele hammaste taga või kiidab silmakirjalikult kaasa. Eelkõige häirib, et ühiskond surub oma vaateid sul jõuga kõrist alla ja kaagutab iga nurga peal antud teemal. Loomulikult tekitab minusugusel autoriteetide eitajal automaatselt vastureaktsiooni. Vabas ühiskonnas ei saa nõuda, et kõigi kodanike kombed ja tõekspidamised peavad meeldima ... või saab teie arust? Oleme kõik sõbralikult oma vaadetega ja ärme sunni teistele omi peale - lets agree to disagree!

... foobiks ei maksa mind nimetada, sest foobia tähendab kartmist. Ei karda ei lillasid, pruune ega punaseid, lihtsalt tüütud on oma pideva kliiniliseks kiskuva tähelepanuvajaduse häirega. Ainult oma naist kardan😉

6 comments:

  1. Lätlased koovad siiani svastikat oma kinnastesse :)
    Vikerkaart hiljuti looduses nähes mõtlesin ka, et kui vanasti oli foto ilusast täiskaarest vikerkaarest tore vaatamine (ots läheb rahapajani, teate ikka jah :D), siis nüüd nagu oleks kõik peapeale keeratud.

    Samas Eesti meedias minu meelest muidu ei teaks, et meil vähemusi on, kui vastalised kogu aeg ei pröökaks. Enamus sotsiaalmeediast jagab kaabumeelsete twiite, postitusi jne. Nii pooldajad kui vastased, inimestel on ikka palju aega käes...

    ReplyDelete
  2. Jättes su isiklikud tõekspidamised kõrvale (sul on ju täielik õigus neid omada), jooksutas sellegipoolest mu aju täielikku errorisse su arvamus, et Metsatöllu ja Loitsu kontserdil käivad inimesed ei suhtu vikerkaarevärvidesse hästi....??? Millest küll selline arvamus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm..., ausalt pean tunnistama, et mul pole mingeid kindlaid tõendeid, lihtsalt eelarvamus et karvased ja tätokates motomehed pigem maskuliinsemate kalduvustega ja ei kanna oma nahktagi all lillelist alussärki. Mõned tüübid keda tean pole muidugi statistilises mõttes mingi kaaluga. Seega olen täiesti avatud võimalusele, et selle seltskonna vaated seksuaalvähemustele liberaalsemad kui eeldasin, muidugi kui väide tõestatav.

      Delete
    2. TT, mulle tundub, et sul geikultuurist üsna ühekülgne arvamus. :) “Lilleline alussärk” on vaid üks tahk selle väljendusvormidest. Teadmiseks, et nahktagid, tätokad, musklid ja motikad on juba ammusest ajast gay-scene lahutamatu osa. Nii et vaata ette, kui juhtud säärasesse mehisesse seltskonda sattuma :)

      Aga mis puudutab vikerkaare kaaperdamist, siis selles osas olen sinuga päri. Praegusel ajahetkel on vikerkaar tõesti LGBT+ monopoliks kujunenud. Mul isiklikult puudub seisukoht, ons säärane tõsiasi hea või halb. See lihtsalt ON nii. Ja kuna/kuni vikerkaarevärve pole keegi patenteerinud, ei saa ka selle sümboli kasutajaile midagi ette heita, mu meelest.

      Päri olen muide ka sellega, et kõik kombed ja tõekspidamised ei pea meeldima, ning et jõuga pealesunnitu tekitab vastureaktsiooni. Ja et kahjuks kipub diskussioon suhtlusvorm ühiskonnast mitmetel teemadel kaduma, tüürib pigem sinna “kes pole meie poolt, on meie vastu” kanti.

      Delete
  3. Ehh, Vasja! Mis EKRE sul aina risti jalus on? Ainsad, kes perekonna lõhkumise vastu ja ühelgi neist pole kuuldavasti korruptsioonisüüdistust pea kohal nagu paljudel oravatel ja teistel. Pead praegust olukorda Eestis demokraatiaks!? Ma ei saanud ka aru, mis sel pealuu huudil viga on. Satanistlik, see on ju "lubatud".

    ReplyDelete
  4. Kui Kanada valib progressivse klouni Trudeau riigi etteotsa, mida muud oodata ongi. Ise tegite! Täna avaldati B. O`Neilli intervjuu tema uuest raamatust, soovitan soojalt.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!