Wednesday, November 18, 2009

Ginkgo biloba


Nüüd sain teada, mis puu oli see, mille vilju korealased korjasid. Tegu on Ginkgo puuga (Ginkgo biloba; Hiina ja jaapani keeles 銀杏), mida kutsutakse ka elavaks fossiiliks, kellel ei ole ühtegi elavat sugulast. Ginkgo on sarnane ja ilmselt sugulane Permi ajastu (270 miljonit aastat vanade) kivististest tuttavatele taimedele. Esimesed sellised ilmusid Juura ajastul kui dinosaurused maa peal valitsesid.

Praegu esineb seda puud looduslikult vaid Hiinas aga viimastel sajanditel on istikuid viidud ka Jaapanisse ja Koreasse ning mujalegi maailma nagu fotod kinnitavad. Tuleb välja, et puud võivad olla nii emased kui isased, emastel on pisikeste aprikooside sarnased viljad (tegelikult seemned), seega siinne on emane.

Puud kasvavad suureks 20-50m kõrgeks, ja väidetavalt võivad elada isegi 2500 aastat vanaks. Nad on väga haiguskindlad. Ginkgo seemneid ja ekstrakti kasutatakse nii traditsioonilistes toitudes kui rahva meditsiinis alates mäluparandamisest kuni seksi isu suurendamiseni. Selline huvitav puu siis meie piirkonnas. Uurin kas saaks teda seemnest või võsust kasvatada, äkki panen ühe maja ette vahtra asemele või võtan isegi Eestisse kaasa. Kahju ainult et ei jõua oodata kuni ta suureks kasvab:)

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!