Sunday, June 4, 2023

Petuskeem?

Pildipostitus - Inglise tüüpi cottage
pildistatud rattaga töölt tagasiteel
Jutt tuleb sellest et momendil pole ikka veel päris selge kas pääsesin petuskeemist või olen lihtsalt vanast peast paranoiliseks läinud.

Eile hommikul parkis mingi truck mu sissesõidutee ette. Tahtsin õiendama minna, et mis jama siin toimub, ma pean veerand tunni pärast välja sõitma. Ust avades oli tüüp juba trepil. Mhm kergitasin küsivalt kulmusid. Meie firma teeb supersoodsalt teeehitustöid, teie tee vajab väljavahetamist. Seda tean isegi, tavaliselt saadan sellised tüübid pikalt, mul kiire, lähen tööle. Ainult 2 minutit ikka on aega. Ah ok, no mis sa mulle räägid.

Asfalt vaja vahetada. Nõus, palju maksab. Viskas pilgu peale ja ütles: "Teen supersoodsalt nelja tonniga". See number oleks pidanud häirekellad tööle panema, eelmine "superpakkumine" oli viisteist. Kuldreeglit: "Liiga hea, et olla tõsi" varjutas inimlik ahnus. Seletasin, mis kõik mul vaja oleks: tee profiili muuta, alus tihendada, keskelt nõgus vihmavee tänavapoole voolamiseks, maja seina vastu mõnesendine vall, ... Tüüp noogutas kaasa, jaa-jaa, väga hea mõte, teeme ära. Kas tänaväärne 3 meetrit riigimaad ka hinna sees? Kõik hinna sees, enne ei pea maksma kui töö valmis - täiesti riskivaba! Teeme kahe päevaga ära.

Oot, las ma mõtlen, astusin tuppa küsisin, mis kaasa asjast arvab. Tavaliselt skeptiline naine pidas mu üllatuseks igati heaks mõtteks. Viskas siva pilgu peale, mis netis arvustused on. Mõne minutiga ei leidnud midagi hullu, ei liiga ülistavad ega liiga laitvad. Ainult mehe hullult sõbralik ja kõike lubav suhtumine tundusid kahtlased, jama küll, et sõbralikkus kahtlusi tekitab. Rääkisin veel juttu, küsisin businesscard'i, see reklaamleht olevatki. Firma olevat 45 aastat funksinud. Enda nime nagu ka ei öelnud. Kui ikka kahtleva ilmega olin andis omal algatusel kaks sotti alla - 3800CAD hullult odav. Ei tea mis mul sisse läks aga lasin tal lepinguplanketi täita.

Tahtsin küll lisatööd ka ükshaaval kirja panna ja saada kinnituse, et märgitud summa katab kõik kulud. Mees ütles et muidugi on kõik hinna sees, pole vaja kirjutada, garantiiks asjaolu, et ma ei pea maksma kui rahul ei ole. Selline jutt oleks pidanud valvsaks tegema aga mul kiire ja tüüp tundus usaldusväärne. Kus mu kaine mõistus küll oli - ahoi! "Usaldusväärne" mulje on professionaalse petise tunnus! Kaasa oli vahepeal veel surfanud ilma märkimisväärsete tulemusteta ning andis oma heakskiidu. Lugesin lepingu siva üle, jube üldsõnaline, jättes kole laia tõlgendusruumi. Ses mõttes hea, et mingeid kohustusi ega leppetrahve polnud. Kirjutasin alla.

Kimasin tööle ja olin rõõmus super hea diili üle kuni kaasa helistas. Ta oli nimelt hakanud süvitsi tuhnima ja lugema asfaldipanejate petuskeemide kohta. Mida rohkem luges, seda kahtlasem tundus. Esiteks selgus, et selle ja väga sarnase nimega tuntud firmasid mitu. Veebileht oli uhke aga kui kaasa google mapi pealt aadressi vaatas paistis õige kahtlane tühermaa mingi saraga, tehnikat ei kuskil. Email oli gmaili aadressiga ja nimel 001 taga - ei ole normaalne väidetavalt 45 aastase staazhiga ettevõtte puhul. Tütar tuhnis välja, et veebileht alles selle aasta märtsis loodud. Kõige tipuks leidis kaasa kohalikust veebifoorumist loo iiri aktsendiga petturitest, kes paari aasta eest sarnaselt tegutsenud. Põhikaebused vilets kvaliteet ja lubatud alghinnast mitu korda kallimaks kujunenud maksumus.

Pekki, võtsime lepinguplanketi ette saamaks aru kui sügavalt oleme end sisse mässinud. Lepingut lähemalt uurides, (mida oleks pidanud kohe tegema ENNE allakirjutamist - idioot) rahunesime veidi. Isegi meie saime aru, et tegu polnud juriidiliselt paikapidava paberiga (dokumendiks seda nimetada ei saanud). Äramärgitud hinnangulise "estimated" tasu eest lubatakse teha hulk nimetatud töid ja kõik. Nagu millal, mis tingimustel, kui suures ulatuses, milliseid materjale kasutades, kui kiiresti, kuidas ja millal maksmine peaks toimuma, millised õigused ja kohustused on lepingu osapooltel, ... jne ... mitte sõnagagi mainitud. Nägi välja nagu nõukaaegne kopeerpaberiga blankett. Kogu lubaduste jutt oli suuline, kirjalikult polnud miskit paberil. Kokkuvõttes lehkas hullult petturluse järgi.

Ettemaksu mitte küsimine jätab hea mulje aga tegelikult suurt miskit ei muuda. Tüübid ilmuvad kohale, kisuvad asfaldi üles ja teatavad, et oi, ikka palju kallimaks läheb, me ei arvestanud selle või teise asjaoluga või pidasime ainult poolt teed silmas. Enne edasi ei tee kui maksad. Ja mis sa siis teed, formaalselt ühtki lepingupunkti rikutud pole, osa tööst tehtud, suusõnalised lubadused ei maksa midagi. Kuna lepingu katkestamise, rikkumise, muutmise, ... kohta polnud sõnagi, peaks lepingu ülesütlemine isegi peale allakirjutamist lihtne olema, eriti kui kumbki pool pole lepingu täitmisega alustanud.

Jõudsime ühisele arusaamisele, et helistan hommikul firmasse ja teatan lepingu katkestamisest. Enne magama minekut kaasa veel helistas huvi pärast veebilehel olnud telefoninumbril. Mingi raske aktsendiga naine vastas hallooo. Nii küll auväärse firma ametlikult telefonilt ei vastata laupäeva hilisõhtul. 

Hommikul helistasin esiteks veebilehe numbrile, keegi ei vastanud, jätsin sõnumi, et soovin lepingu katkestada. Reklaamkaardi numbril helistades samuti keegi ei vastanud, sinna ei jätnud sõnumit. Poole tunni pärast helistasin uuesti, nüüd vastas toosama naine kes eile. Minu küsimusele, kas tegu firma x telefoniga vastas jaatavalt. Ütlesin, et soovin lepingut numbriga yyy üles öelda. Naine hakkas mingis slaavi keeles rääkima tagaplaanil mehega ja pani kümmekonna sekundi pärast toru hargile. Misasja??? 

Saatsin mõlemale numbrile eelnevalt valmiskirjutatud tekstsõnumi selge sõnumiga: katkestan lepingu, ei taha, et keegi tuleks, kedagi saadetaks või mingeid töid tehtaks minu krundil. Sama teksti saatsin ka emaili aadressile lisades juurde, et proovisin kaks korda kummagi telefoni peal ühendust saada kuid kõne katkestati. Emailis kopeerisin ka kaasa aadressi. Kirjalik sõnaselge tekst on hiljem oluline kui tegelastel tuleks pähe lepingu pärast kohtuse pöörduda. 

Läks 10 minti mööda ja vend helistas: milles asi, miks ei taha enam meie teenust. Tegin nagu tütar soovitas: ütle lihtsalt kindlalt ei, sa ei pea põhjendama, nii on kõige lihtsam tüübist lahti saada, ära lasku vestlusesse. Ütlesin, et ei soovi oma põhjusi jagada ja kõik. Käis mitu korda peale, endalegi üllatuseks ütlesin kindlalt ei. Lõpuks mees alustas lauluga, et kõik juba tellitud, hulk raha hakkama pandud, ... Selle asemel, et torgata: "Kindlasti tegid seda laupäeva öösel" vastasin viisakalt: "väga kahju aga ei saa aidata". Lõppes kõne tema poolse aja raiskamise süüdistusega. Nojah, klientide leidmine on "part of business", harju ära. Kui sa ei vaevu või ei oska piisavalt kindlat tagapõhja ehitada, süüdista ennast. 

Samas tuleb tunnistada, et minu näite põhjal otsustades on ka mesijutuga võimalik soodsal momendil isegi meiesuguseid skeptikuid ära rääkida. Tänud internetile, mille abil on võimalik väikese vaevaga päris hulgaliselt infot leida, info mitteleidmine olnuks muidugi veel valjemaks häirekellaks.

Moraal: 

Ära osta asju või telli teenuseid ukse/telefoni müüjatelt - korralikku kaupa ja teenuseid otsib klient ise.

Ära kunagi kiirusta olulise tehinguga. Nagu autosõidu puhul võidad minuti, kaotad elu (raha).

Tee taustauuring interneti abil.

Loe leping hoolikalt läbi ja vajadusel nõua muudatusi, kui ei olda nõus ära sõlmi lepingut.

Kui hind tundub liiga hea, et olla tõsi, siis seda ta on.

Küsi dokumenti, tee autost ja ka müügimehest pilti, korralikul inimesel pole midagi varjata. Küsi telefoninumbrit ja helista telefonile.

Kui tüüp hakkab rääkima kas sa mind ei usalda, jaluta minema.

Noh, saite targemaks, või teadsite kõike seda enne. On teile miskit pähe määritud mille pärast endal kah hiljem piinlik?

Tegelt tuleb tunnistada, et ma pole päris 100% kindel, kas ikka on tegu petuskeemiga või tegelt superpakkumisega ehkki kõik peale magusa jutu vihjab petukale. Samas ütleb rusikareegel: eksi alati ettevaatlikkuse poole. Aga mul on peagi võimalus jõuda tõe jälile, sest paar tänavat edasi olevat keegi töö tellinud. Tüüp näitas mulle isegi kliendi lepingut, mis on absoluutselt ebaprofessionaalne ja lausa kriminaalne konfidentsiaalsete andmete lekitamine. Käisin huvi pärast kontrollimas ja leidsin tõepoolest mainitud maja ees asfaldil märgid. Huvitav moment, et tolle maja esine tee neli korda lühem meie omast aga küsitud ja allakirjutatud hind samuti neli tuhat. Mille kuradi pärast mulle pakuti 4X odavamalt????? Mingi kala siin on millest aru ei saa. Igatahes kui tolle maja tee tehtud lähen uurin omanikult kuidas läks ja annan teilegi teada.

6 comments:

  1. Selliseid skeeme on Eestis ka üritatud. Ûle-eelmises töökohas tuldi sisse ja pakuti väärt diili. Ma ei mäleta, aga vist vene keeles. Saatsin kaugele, kuigi asfalt oli meil maja ees kehvas seisus. Natšalnikut pole kohal ja me pole huvitatud 😃. Kui sa maksnud pole ja krediitkaardi andmeid andnud, siis äkki pääsesite?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paistab küll, maksu ega mingeid andmeid ei andnud. Tüübid igatahes vehivad tolle teise maja ees tööd teha, tehnikal pole mingeid firmasilte aga enda eraautod igavesed vinged - hmmm... Ja keegi rohkem tülitama ei tulnud.

      Delete
  2. Mustlased. Kui iiri aktsendiga, siis ilmselt Irish Travellers, kui slaavi keel taustal kõlas, siis romanischalid. Asfaldipanek on nende põhitegevus teie mandril ja lohku tõmbamine ka kahjuks vist tavapärane...

    (Ütle veel, et TLC vaatamine ei tule elus kasuks).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klari olen, su blogi lubab mind ainult anonüümselt kommenteerima.

      Delete
    2. Kummaline miks sa ei saa oma nime all kommenteerida kui teised saavad? Tänud infi eest, tütar jõudis ka lugeda, et see olla Euroopas mustlaste äri - osad teevad suht hea ja odava töö aga enamus tõepoolest sulid. No ja kuidas tavakodanik saab vahet teha? Ma igatahes põnevusega ootan millal lõpetavad teise maja juures et küsida omanikult kuidas läks.

      Delete
    3. Ei tea, mul pole google account millegipärast aktiivsete valikute seas.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!